(Sapporo-137/Sessione)日本美味しいもの巡り Japan delicious food and wine tour

久しぶりにイタリアンの名店「セッシオーネ」へ再訪。政氏(まさうじ)シェフは中目黒のかつての名店アンティーカ・トラットリーア・ノスタルジーカ(Antica Trattoria Nostalgica)にて鬼才小林幸司シェフの下で料理長を務めた実力派。

After a long absence, revisited the prominent Italian restaurant "Sissionone".  Chef Masauji was a talented chef who served as head chef under the genius Chef Kobayashi Koji at Antica Trattoria Nostalgica, a once famous restaurant in Nakameguro.
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今日のメニュー。アンティーカ・トラットリーア・ノスタルジーカ時代のメニューボードに似ているような。

Today's menu.  It looked like the menu board of the Antica Trattoria Nostalgica days.
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ドイツ産のホワイトアスパラガスのグリル、マリネ、ゆで卵載せ。美味。

Grilled and marinated German white asparagus with boiled egg.  Delicious.
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ピエブルー(フランス紫しめじ)、発酵バターパルミジャーノのフェトチーネ。

Fettuccine with Pied-Bleu (French purple shimeji mushrooms), fermented butter and parmigiano.
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ワインはムルソーの2017(Domaine Jean Monnier & Fils、シャルドネ種)とバローロのCannubiの2015(Virna Borgogno、ネビオーロ種)。いずれもコロナ前の2019年に現地購入したもの、そろそろ飲み頃になってきた。早く現地に再訪しさらに購入したいものだ。

The wines were Meursault 2017 (Domaine Jean Monnier & Fils, Chardonnay) and Barolo's Cannubi 2015 (Virna Borgogno, Nebbiolo).  Both were purchased locally in 2019 before Covid and became almost ready to drink.  Hope to revisit the wineneries to get more soon.

ムルソー(Meursault)

https://winelovers2050.hatenablog.com/entry/2019/09/28/053740

バローロ(Barolo)

https://winelovers2050.hatenablog.com/entry/2019/09/19/031139

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羊のトリッパ、ペコリーノ載せ。パンも美味しい。パンはニセコから取り寄せたもののはず。羊は師匠の小林シェフと取り合いになってしまってなかなか手に入らないと笑っておられた。

Lamb tripe with pecorino.  The bread was also delicious.  The bread must have come from Niseko.  The chef laughed and said that it was very difficult to get lamb tripe because he and his mentor, Chef Kobayashi, needed to compete to get it with each other.
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イベリコ豚のソテー。メニューにはないが作って頂いた。

Sauteed Iberian pork.  It was not on the menu, but the chef made it for us.

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ホロホロ鳥のラグーのスパゲットーネ。ネビオーロワインに合うようにトマトソース仕立てにして頂いた。ホロホロ鳥も師匠同様に茨城から取り寄せたもののはず。

Spaghettone with ragout of faraona/pintade.  Had it with tomato sauce to go better with Nebbiolo wine.  Faraona/pintade must have come from Ibaraki just like as his mentor's restaurant.
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パイナップルのマチェドニア、バニラアイス。

Pineapple macedonia, vanilla ice cream.

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マスカルポーネのアイスクリーム、いちご添え。

Mascarpone ice cream with strawberries.
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いつもながらセッシオーネのイタリアンはとても素晴らしい。材料の選定から料理法まで、決して手を抜かない姿勢に感動する。政氏シェフとその師匠小林シェフ、さらにその師匠ヴィッサーニ(Vissani)シェフに感謝。

As always, Sessione's Italian foods were excellent.  From the selection of ingredients to the cooking methods, the chefs never skimped on anything.  Thanks to Chef Masauji and his mentor, Chef Kobayashi, and the mentor's mentor, Chef Vissani.

 

 

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