(Sapporo-131/Le Gentilhomme)日本美味しいもの巡り Japan delicious food and wine tour

札幌のフレンチを牽引して34年、老舗の名店・ルジャンティオムを再訪。家族でランチに。

Revisited Le Gentilhomme, a long-established and famous restaurant that had been a leader in French cuisine in Sapporo for 34 years.  Family lunch.

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アミューズは、鴨肉とパテドカンパーニュ、枝豆と胡桃、山椒風味の小さなトースト。

Amuse.  Duck, pate de campagne, and edamame, walnuts, small toasts with sansho pepper.

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蟹肉詰めのアメリケーヌソース。

Stuffed crabmeat in Americaine sauce.
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旭川・下川町産白アスパラガスのオランデーズソース。

White asparagus, from Shimokawa-cho in Asahikawa, with Hollandaise sauce.
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自家製のパン。

Homemade breads.
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鹿児島産真鯛ポワレ。ソースは、牛蒡、バジル。イカ墨チップがトッピングされている。

Poiret of sea bream from Kagoshima.  Sauce was burdock and basil.  Topped with squid ink chips.

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牛頰肉のワインソース煮。

Beef cheeks brazed in wine sauce.
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ワインはChâteau Lavillotteのボルドーブレンドをボトルで頂いた。ヴィンテージは2002年、ジロンド川左岸のSaint-Estefeのvineyardから。さすがの熟成感、抜栓直後からきちんと料理に寄り添ってくれる、優しく深い味わい。

The wine was a Bordeaux blend from Château Lavillotte.  It came from a vineyard in Saint-Estefe, on the left bank of Gironde River.  It had a gentle and deep flavor that accompanies the food right from the moment it was uncorked.
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デザート全6種。ビッグランチだが食べられてしまう。

6 kinds of desserts in all.  Big lunch but could still eat them.
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少しずつ全てを頂く。至福のひととき。

オーセンティックなフレンチ。正統派ながら、温もりのあるサービスでとても居心地が良い。北海道の素材の力強さを最大限に活かすシェフの素晴らしく安定感ある技術、そして愛情を感じるお料理の数々。ご馳走さまでした。

Took a little bit of everything.  A blissful moment.
Authentic French cuisine in Sapporo.  The service was orthodox, yet warm and inviting.  The chef's wonderful and stable technique that maximizes the strength of Hokkaido's ingredients, and the many dishes that could feel his love.  Thank you very much for the meal.
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