(Sapporo-126/Le Gentilhomme)日本美味しいもの巡り Japan delicious food and wine tour

記念日ランチに、札幌フレンチの老舗の名店ル・ジャンティオムへ。コロナ禍だったので久しぶりの再訪。お料理もサービスも超一流、どんなシチュエーションでも安心して楽しめるレストラン。

For an anniversary, went to Le Gentleomme for a lunch, a long-established Sapporo French restaurant.  It was a return visit after a long time since the Covid disaster.  The food and service were top-notch, and the restaurant was a safe place to enjoy any situation.
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シャンパーニュは、キリッと冷えたHenriot Brut Souverain。コート・デ・ブランのシャルドネ、モンターニュ・ド・ランスのピノ・ノワールを厳選しブレンド。スーヴェランとはフランス語で「至高の」「最高の」の意味で、さすがエレガントな味わい。

白は、Hautes Cotes de Beaune Vieilles Vignes Blanc、シャルドネ。果実味とミネラル感のバランスが良いので、どちらも食中酒に最適。

Champagne was a crisp, cool Henriot Brut Souverain, a carefully selected blend of Chardonnay from the Côte des Blancs and Pinot Noir from the Montagne de Reims.  Souverain means "supreme" or "best" in French, and the taste was indeed elegant.
The white was Hautes Cotes de Beaune Vieilles Vignes Blanc, Chardonnay.  Both were ideal as a food wine, as they had a good balance of fruit and minerality.

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アミューズ3種。スモークサーモン、鴨のロースト、パテドカンパーニュ。

Three amuses.  Smoked salmon, roasted duck and pate de campagne.

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今が旬、北海道下川町産のホワイトアスパラのオレンジ風味のオランデーズソース。旭川に近い下川町は、夏と冬の温度差が60℃以上と寒暖差が激しく、その気候で作られたアスパラは甘みが強く水分が豊富だと言う。雪解け水を吸収して春先に収穫が行われ、遮光シートで光を一切当てない生産の為、えぐみがなくシャキッと瑞々しい。

White asparagus from Shimokawa-cho town, Hokkaido, were in season now with orange-flavored hollandaise sauce.  Shimokawa-cho, near Asahikawa, had a large temperature difference between summer and winter of more than 60°C.  The asparagus grown in this climate was sweet and rich in moisture.  The asparagus was harvested in early spring after absorbing melted snow water, and was produced without any light by using shading sheets, so it was crisp and fresh with no bitterness.

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蟹肉の春巻き風。パリッ、じゅわっと食感も味わいも素晴らしい。

Crab meat spring roll style.  Crispy outside and sizzling inside, the texture and flavor were wonderful.
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真鯛ポワレ。牛蒡、バジルのソースに、イカ墨チップがトッピング。フレンチの教科書のような逸品。

Poached sea bream.  Burdock, basil sauce, topped with squid ink chips.  Like a dish came from a textbook French dish.

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ここで赤ワインをグラスで。シャトーラヴィヨット (Chateau Lavillotte) 2002年。カベルネ・ソーヴィニヨン/メルロ/プティ・ヴェルド、フルボディで熟成感あるボルドーワイン。

Switch to a glass of red wine.  Chateau Lavillotte 2002.  Cabernet Sauvignon/Merlot/Petit Verdot, full-bodied, mature Bordeaux wine.

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牛頰肉赤ワイン煮。こちらは何度も頂いている。今までで一番かも。

Beef cheek stewed in red wine.  Have had this dish many times.  Maybe the best of ever had.
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子羊のロースト。ジューシーな焼き加減。

Roasted lamb.  Juicy roasted.

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デザート8種。クレムブリュレ、ソルベ2種、パンプディング、あずき入りガレット、チーズケーキ、レモンケーキ、チョコレートケーキ。

至福のひとときを過ごした。ご馳走さまでした。

Eight desserts.  Crème brûlée, two types of sorbet, bread pudding, galette with adzuki beans, cheesecake, lemon cake, and chocolate cake.
Had a blissful time. Thank you for the feast.
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