(Tokyo-86/New year eve)日本美味しいもの巡り Japan delicious food and wine tour

年の瀬は、東京駅と丸の内散策。丸の内仲通りのイルミネーションが美しい。まさに光のコリドール。

A stroll in the Tokyo Station and Marunouchi area at the end of the year.  The illumination of Marunouchi Nakadori Avenue was beautiful.  A corridor of lights.

f:id:winelovers2050:20211227203339j:image

東京駅・丸の内駅舎のライトアップ。2012年に復元された旧駅舎は1914年竣工、辰野慎吾の設計。

Tokyo Station Marunouchi Building was lit up, and the old building, restored in 2012, was completed in 1914 and designed by Shingo Tatsuno.

f:id:winelovers2050:20211231212528j:image

東京中央郵便局とJPタワー。低層部分の旧東京中央郵便局は1931年竣工、逓信省営繕課の吉田鉄郎の設計。

Tokyo Central Post Office and JP Tower.  The low-rise former Tokyo Central Post Office was completed in 1931 and designed by Tetsuro Yoshida of the Repair Division of the Ministry of Posts and Telecommunications.
f:id:winelovers2050:20211231212520j:image

表参道へ。高木のライトアップは終了、低木のライトアップのみとなっている。

Went to Omotesando.  The tall trees were no longer lit up, only the low trees remained lit up.

f:id:winelovers2050:20211231212832j:image

クリスマスが過ぎて、もうお正月の明治神宮への初詣の準備ができていた。西洋を模した喧騒から、直ちに日本式の厳かな雰囲気に移行する日本の年末は、慌ただしい。

Christmas days had passed and the street was  ready for the New Year worship to Meiji Shrine.  The end of the year in Japan was hectic, as the western traditions quickly turn to the solemn atmosphere of the Japanese style in few days.
f:id:winelovers2050:20211231212523j:image

帰宅して、大好きな「麒麟山ぽたりぽたり」のしぼりたて生を頂きながら、この一年を振り返る。withコロナにも慣れてきたし、正直悪いことばかりではないが、この厄介なウイルスを早く飼い慣らせるようになる事を祈る。

When got home, had the favorite "Kirinzan Potari Potari" freshly squeezed sake and looked back the past year.  Getting used to with Covid, and honestly, it was not all bad, but hoped all would tame this nasty virus soon.

f:id:winelovers2050:20211227203401j:image

さて、夕食は銀座・美登里寿司で購入した鯖棒寿司と穴子寿司。

Now, for dinner, bought mackerel sushi and conger eel sushi at Midori Sushi in Ginza.

f:id:winelovers2050:20211227005918j:image

翌日は、高知ショップで買った本場の鰹のたたき。葱とニンニクを沢山乗せて。

The next day, enjoyed some authentic bonito tataki bought from a Kochi food store.  With lots of scallions and garlic on top.

f:id:winelovers2050:20211231212648j:image

知人から頂いた極上の中トロのマグロも。冷凍していないマグロは本当に素晴らしい味わい。口の中でとろけるとはこの事か。大晦日に、一流寿司店のクォリティを堪能。

Also got some excellent medium-fatty tuna from an acquaintance.  Tuna not frozen really had a wonderful taste.  This was what meant melting in the mouth.  On New Year's Eve, enjoyed the quality of a first-class sushi restaurant.
f:id:winelovers2050:20211231212641j:image

長野の「西之門よしのや」の雲山しぼりたてを開栓。年末の東京の夜が静かに更けていく。

Opened Unzan Shiboritate from "Nishinomon Yoshinoya" in Nagano.  The end-of-year night in Tokyo was proceeding quietly.
f:id:winelovers2050:20211231212645j:image

 

 

👉このブログ一覧やInstagramはこちら。

     Click here for this blog list and Instagram.

     https://winelovers2050.hatenablog.com/

     https://www.instagram.com/p/CYMlDe4PSyW/?utm_medium=copy_link

👉 無料アカウントによる広告をご容赦下さい。

  Apologize for an advertisement by the free account.