(Sapporo-102/Chez Johnny Night in Sapporo)日本美味しいもの巡り Japan delicious food and wine tour

雪が積もった朝は、空気に透明感があり、清々しく気持ちが良い。

The snow-covered morning was refreshing and pleasant.
f:id:winelovers2050:20211213104309j:image

中島公園の菖蒲池も冬化粧。

Shobuike Pond in Nakajima Park was also covered in winter.

f:id:winelovers2050:20211214024550j:image

豊平館もライトブルーが雪に映える。

The light blue color of Hohei-kan looked attractive in the snow.

f:id:winelovers2050:20211214024547j:image

屯田通の「ザ・八百屋」で大量のナスやパセリ、トマト、アスパラガスなどを購入。良質の野菜を大量に、びっくりするほど安価に提供してくれるお店。

Bought a large quantity of eggplant, parsley, tomatoes, asparagus, etc. at "The Yaoya (grocery store)" on Higashitonden Dori.  The store offered a large quantity of quality vegetables at low prices.
f:id:winelovers2050:20211213104313j:image
家に買物を置き、歩いて「札幌グランドホテル」へ。クリスマスモード満点。

Left the shoppings at home and walked to Sapporo Grand Hotel.  The hotel was in full Christmas mode.

f:id:winelovers2050:20211215140532j:image

お目当ては、北海道発祥の冷製サラダ「ラーメンサラダ」。札幌グランドホテルが元祖。1階のカフェで頂く。

Looking forward to the Ramen Salad, a cold noodle salad originating from Hokkaido.  Sapporo Grand Hotel was the birthplace.  Had it at the cafe on the first floor.

f:id:winelovers2050:20211215140542j:image

帰りにマリトッツォを購入。季節限定は、夏は桃、秋は洋梨やマロンだった。今はティラミス。抹茶は定番らしい。少しパン部分が以前と変わった気がする。

On the way home, bought a Maritozzo.  The seasonal items were peach one in the summer and pear or marron ones in the fall.  Now it was tiramisu.  Matcha seemed the standard one.  Wondered the bread part changed a little from before.
f:id:winelovers2050:20211215090331j:image

前回ニセコのワインショップで購入した、フランスのペイドックのオーガニックワインを。カベルネソーヴィニヨンとメルロー。ワイナリーはVinus。

Organic wines from Pays d'Oc, France, which bought at the wine store in Niseko last time.  Cabernet Sauvignon and Merlot.  The winery was Vinus.

f:id:winelovers2050:20211215140702j:image

ディナーは、故春田光治シェフ・ジャニーさんレシピでムサカを。札幌ではラム肉がどこでも手に入る。ハリッサを添えて。

For dinner, had moussaka by the recipe of the late Chef Koji Haruta or chef Johnny.  In Sapporo, could get lamb meats anywhere.  Served with harissa.
f:id:winelovers2050:20211215140658j:image

レシピはこれ。

The recipe was the following.

http://chezjohnny.blog18.fc2.com/blog-entry-2375.html

f:id:winelovers2050:20211215225638j:image

アイコトマトや白アスパラガスのサラダも。

Also a salad of Aiko (cherry) tomatoes and white asparagus.

f:id:winelovers2050:20211215224914j:image

 

 

👉このブログ一覧やInstagramはこちら。

     Click here for this blog list and Instagram.

     https://winelovers2050.hatenablog.com/
     https://www.instagram.com/winelovers2050s_diary/p/CXqqMZyPX25/?utm_medium=copy_link

👉 無料アカウントによる広告をご容赦下さい。

  Apologize for an advertisement by the free account.