(Kyoto-91/Bistro Cerisier)日本美味しいもの巡り Japan delicious food and wine tour

紅葉シーズンを迎えた京都へ。

Came back in Kyoto in the autumn leaf season.

f:id:winelovers2050:20211122093626j:image

京都ステイの初日のディナーは、出町柳「ビストロ・スリージェ(Bistro Cerisier)」へ。1998年から続くフレンチビストロ。商店街を少し歩いた先の住宅街に佇む、ビストロ好きには知られた名店。

For dinner on the first day of the stay in Kyoto, went to "Bistro Cerisier" in Demachiyanagi.  Bistro Cerisier has been in business since 1998, and was a well-known restaurant for bistro lovers, located in a residential area a short walk away from the shopping street.

f:id:winelovers2050:20211122223837j:image

既に満席。マダムから渡されたのは、フランス郷土料理のワクワクするメニュー。

The place was already full. The madam handed an exciting menu of French regional cuisine.
f:id:winelovers2050:20211122223824j:image

ワインメニュー。

Wine menu.
f:id:winelovers2050:20211122223811j:image

ブルゴーニュワインの品揃えが素晴らしく目移りする。

The selection of Burgundy wines which was  amazing, and couldn't stop looking.
f:id:winelovers2050:20211122223821j:image

ボルドーアルザス、ラングドック、カオールまである。

There were Bordeaux, Alsace, Languedoc, and even Cahors.
f:id:winelovers2050:20211122223834j:image

こちらはグラスワイン。

Glass wines.
f:id:winelovers2050:20211122223807j:image

迷いに迷って、コートドボーヌ地区ショレイ・レ・ボーヌ村のシルヴァンロワシェの赤を。ピノノアールは難しいワインだが、これは艶やかでシルキーな質感と、ピュアで旨味のある果実味、そして親しみやすさが両立して、最初から美味しい。有機栽培の葡萄を天然酵母醸造している。

After much hesitation, chose Sylvain Loichet from the village of Chorey-les-Beaune in the Côte de Beaune region.  Pinot Noir was a difficult wine to choose, but this was delicious right from the start, with a combination of glossy, silky texture, pure and delicious fruit, and approachability.  The grapes were organically grown and vinified with natural yeasts.

f:id:winelovers2050:20211122223830j:image

フュメドポアソン。2人分を取り分けたもの。

Fumed poisson, portioned for two persons.
f:id:winelovers2050:20211122223827j:image

アンディーヴとブルーチーズ、胡桃のサラダ。取り分けたもの。

Andive, blue cheese and walnut salad.  A portion of it.

f:id:winelovers2050:20211122224315j:image

パテドカンパーニュ。豚ミンチ、豚レバー、ペッパー、ハーブを合わせ背脂で包んで蒸し焼きにするオーソドックスな作り方を守っているらしい。肉肉しいが、重すぎず、ピノ・ノワールとぴったりマッチ。見ての通りボリューミー、2人でシェア。

Pate de Campagne.  They seemed to follow the orthodox method of combining minced pork, pork liver, green pepper, and herbs, wrapping them in back fat, and steaming them.  It was meaty, but not too heavy, a perfect match for the Pinot Noir.  The portion was large enough to share by two persons.
f:id:winelovers2050:20211122224309j:image

大好きなカスレ。白インゲン豆、鴨のコンフィ、ソーセージ、豚肉の煮込みのオーブン焼き。これも大きいので2人でシェア。このカスレはどストライクな逸品。焼き目から美味しい。

My favorite cassoulet.  White beans, duck confit, sausage, braised pork, oven-baked.  This was also a large dish, so two persons shared it.  This cassoulet was a real gem.  It was delicious even at the crispy parts of cooking pan.
f:id:winelovers2050:20211122224303j:image

カスレを取り分けたもの。全てのお料理がボリューム満点、シェアする幸せ、美味しい幸せ。レストランの原点を感じる。

A portion of cassoulet.  All the dishes were generous in volume, happy to share, happy to taste.  Could feel the origin of the restaurant.
f:id:winelovers2050:20211122224251j:image

デザート1: タルトタタン

Dessert 1: Tarte Tatin.
f:id:winelovers2050:20211122224255j:image

デザート2: 苦いプリン。

Dessert 2: Bitter pudding.
f:id:winelovers2050:20211122224322j:image

見渡すと棚の上に食器。カスレのお皿やベックオフ鍋のようなものが。

Saw dishes and pots on the shelf.  They seemed cassoulet plates and baeckeoffe pots.
f:id:winelovers2050:20211122224306j:image

エスプレッソの砂糖のトングが面白い形。パリのお土産らしい。

The sugar tong for the espresso was cute.  It was said a souvenir from Paris.
f:id:winelovers2050:20211122224258j:image

ビストロとしての歴史を感じさせる店内。

Could feel restaurant's history as a French bistro.

f:id:winelovers2050:20211122224318j:image

帰りは出町柳駅を通って帰宅。

ザ・フレンチビストロを堪能した夜。定期的に再訪したい素敵なお店。ご馳走さまでした。

On the way home, walked by Demachiyanagi Station.  Thanks for the meal.
f:id:winelovers2050:20211122224312j:image

 

 

👉このブログ一覧やInstagramはこちら。

     Click here for this blog list and Instagram.

     https://winelovers2050.hatenablog.com/

     https://www.instagram.com/p/CWqhI3evnI0/?utm_medium=copy_link
     https://www.instagram.com/p/CWqh7iAvXld/?utm_medium=copy_link

👉 無料アカウントによる広告をご容赦下さい。

  Apologize for an advertisement by the free account.