(Tokyo-81/Back in Tokyo)日本美味しいもの巡り Japan delicious food and wine tour

3週間ぶりに帰京。秋晴れの夕方、屋上で。

Returned to Tokyo after the three weeks stay in Sapporo.  A sunny autumn evening at the rooftop.

f:id:winelovers2050:20211122223239j:image

ビールと唐揚げ。苦味が特徴的なヤッホーブリューイングの「青鬼」。夏より秋の季節に合う。

Beer and fried chicken.  Yahoo Brewing's "Aooni (blue demon)" had a distinctive bitter taste.  It was more suitable for the autumn season than the summer season.

f:id:winelovers2050:20211119192205j:image

夕方から待機した「ほぼ皆既月食」の夜。「ほぼ」というのは珍しく89年ぶり、次回は65年後らしい。少し薄曇りだったが、天体ショーを楽しんだ。

Waited in the evening for the "almost total lunar eclipse".  It was been 89 years since the last almost total lunar eclipse, and the next one would be in 65 years.  It was a little cloudy, but could enjoy the celestial show.

f:id:winelovers2050:20211119192227j:image

翌日の昼は、自由が丘のとんかつの名店「丸栄」へ。ラードで揚焼きにする豚ロース。

For lunch the next day, went to "Maruei", a famous tonkatsu restaurant in Jiyugaoka.  The pork loin was fried in lard by a frying pan.

f:id:winelovers2050:20211119192607j:image

肉の旨味が甘い、肉汁がじゅわっとジューシー、そしてカラッと揚がってる、と三拍子揃った理想的なトンカツ。美味しい。

The meat was sweet and juicy, and fried to a crisp.  Delicious.
f:id:winelovers2050:20211119192610j:image

緑ヶ丘のスイーツショップ「ヌメロサンクパリ(Numéro 5 Paris)」へ。大好きなマフィンは無かったので、代わりに朝食用にスコーンを。

Stopped by "Numéro 5 Paris", a sweets shop in Midorigaoka.  They didn't have the favorite muffin, so got scones for breakfast instead.
f:id:winelovers2050:20211119192613j:image

近くにある贔屓の酒屋さんで、福井の「一本義久保本店」のシボリタテを購入。昨年までの「五百万石」に替えて「越の雫」(奥越前の酒米品種)で醸した新酒。純米でも吟醸でもないが、フレッシュで美味しい!やはり旬のものは美味しい。

At a favorite liquor store nearby, bought a Shiboritate sake from "Ippongi Kubo-honten" in Fukui.  It's a new sake brewed with "Koshi no Shizuku" (sake rice from Oku Echizen) instead of "Gohyakumangoku" used until last year.  It was not Junmai or Ginjo, but was fresh and delicious.  Sakes in season were delicious.

f:id:winelovers2050:20211119191912j:image

先月のワインテイスティングで購入し、家に届いたイタリア、プーリア州のモンドデルヴィーノによるプリミティーボ。熟した赤果実やヴァニラの香り、タンニンとスパイスの風味のしっかりとした赤。

Primitivo by Mondo del Vino from Puglia, purchased at the wine tasting last month and received at home.  This was a solid red with ripe red fruits, vanilla aromas, tannins and spice flavors.

f:id:winelovers2050:20211119083947j:image

同じくワインテイスティングからイタリア、シチリアのクルードによるオーガニックワインも。カタラット75%、ジビッボ25%。シーフードに合うとされるだけあり、華やかな白ワイン。

Also from the same wine tasting, an organic wine by Crudo from Sicily, Italy.  75% Catarratto, 25% Gibibbo.  It was a gorgeous white wine went well with seafood.

f:id:winelovers2050:20211122223710j:image

自作のビーフストロガノフと共に。

With the homemade beef stroganoff.

f:id:winelovers2050:20211120202326j:image

 

 

👉このブログ一覧やInstagramはこちら。

     Click here for this blog list and Instagram.

     https://winelovers2050.hatenablog.com/

    https://www.instagram.com/p/CWn0FRpPUOY/?utm_medium=copy_link

👉 無料アカウントによる広告をご容赦下さい。

  Apologize for an advertisement by the free account.