(Sapporo-89/Honoji)日本美味しいもの巡り Japan delicious food and wine tour

電車通りに佇む名居酒屋「ほの路」へ。今年はコロナの緊急事態宣言による休業もあり、気付けば8ヶ月ぶりの訪問。大将はお元気だろうか。

Went to the favorite izakaya restaurant  "Honoji" on Densha (streetcar) Dori.  It's been eight months since been there due to its closure by the emergency declaration.  Wondered how the owner chef was doing.
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入ると、まだ開店早々だがお客さんの入りが良く、大将も威勢が良く、ホッとする。

メニューはあちこちにありキョロキョロ。壁に掛かっているおすすめメニューから。

When entered the restaurant, relieved to see a good number of customers, despite still early in the evening, and the owner in high spirits.
The menus were everywhere, and scampered around.  Started with the menu hanging on the wall.

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次に戸棚に貼ってあるメニュー。

Next, the menu on the cupboard.

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最後にテーブルに置いてあるメニューカード。

Finally, the menu card on the table.

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お通しの温かい茶碗蒸しに、いつものお酒、根室の碓氷勝三郎商店の「北の勝」を合わせる。

Paired the warm steamed egg custard with the favorite sake, "Kita no Katsu" from Usui Katsusaburo Shoten in Nemuro.
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ポテトサラダ。旨し。

Potato salad.  Yummy.
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たち(鱈の白子)の天ぷら。京都ではくも子、北海道ではたち。

Tempura of tachi (cod milt).  In Kyoto, it is called "kumoko", and in Hokkaido, "tachi".
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ぬか漬け。このボリュームで330円。味ももちろんGood。

Pickled vegetables.  330 yen for this volume.  Good taste, of course.
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甘鯛の塩焼き。京都では「ぐじ」、北海道などでは甘鯛。脂が乗っている。

Grilled sea bream with salt.  In Kyoto, it's called "Guji", and in other places like Hokkaido, "Ama Tai".  It was rich in fat.
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最後に「鬼夜叉」を。新潟佐渡の北雪酒造。

Lastly, "Oniyasha".  Kitayuki Shuzo brewery in Sado, Niigata.
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ほの路は何を頂いても美味しい店。店内には小さく演歌がかかり、北のさいはて感が演出される。札幌に帰って来たと実感させてくれる名店だ。今夜もご馳走さまでした。

Honoji was a restaurant where everything was delicious.  There was a small Enka (traditional Japanese folk song) playing in the restaurant, creating a sense of the far north end.  It's a great restaurant that makes guests feel like back in Sapporo.  Thank you again for the foods tonight.



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