(Sapporo-85/Town Walk 4)日本美味しいもの巡り Japan delicious food and wine tour

大通公園テレビ塔の前の広場。東京2020オリンピックのマラソン競歩で使用されていたが、修復工事が完成して芝生が張られ、すっかり元通りに。来月からオープン予定。

Odori Park, the park in front of the TV Tower.  It was used for the marathon and walking race for the Tokyo 2020 Olympics, and now that the restoration work was complete, the grass was laid and it was completely back to normal.  It is scheduled to reopen next month.

f:id:winelovers2050:20210921180232j:image

すすきののシンボル、ニッカウィスキーの「ヒゲおじさん」あるいは「King of Blenders」。夕陽が当たり輝いてている。そろそろヒゲおじさんの時間?

"Uncle Beard" or "King of Blenders" of Nikka Whisky, the symbol signboard of Susukino.  It was shining in the evening sun.  Time for the uncle beard?

f:id:winelovers2050:20210921180229j:image

ということで、お家バルコニーにてビールで乾杯。手稲山方面に陽が沈む様が美しい。コロナ禍で外でなかなか飲めないが、実はこうした贅沢な時間が増えている。

The sun was setting in the direction of Mt. Teine.  Toasted with beer.
f:id:winelovers2050:20210921180216j:image

手稲山の山頂には、沢山の放送局のアンテナ。これが何本見えるかが、札幌っ子の視力検査となっているらしい。大小約12本見えた。

There are many antennas of broadcasting stations on the top of Mt. Teine.  the number of these antennas is said used as the eyesight test for Sapporo children.  There were about twelve.
f:id:winelovers2050:20210921180220j:image

オチガビ・ワイナリーのケルナー(白)、リピ買中。北国らしい爽やかな白だが複雑味もあり、食前にも食中にも合う。

Kerner (white) from Ochigabi Winery.  The repeat purchase.  A crisp white typical of northern region, but also has complex flavors suitable for both before and during meals.
f:id:winelovers2050:20210921180226j:image
今晩は、満月の中秋の名月。名月とは旧暦の8月15日=新暦の9月21日の月を指す。2021年は名月と満月が同一日になり、8年ぶりだとのこと。時折雲に隠れたが、ちょくちょく空を見上げ、バッチリ観月できた。

It was the first full harvest moon in eight years.  Harvest moon is August 15 or Semtember 15 in the luna calender or September 21 in the solar calendar.  In the year 2021, the harvest moon and the full moon were the same day.  The moon was occasionally obscured by clouds, but looked up at the sky and could see it perfectly.

f:id:winelovers2050:20210921200524j:image

今夜は、すすきの ・ケルン本店からテイクアウトしたチーズフォンデュ。チーズ、白ワイン、キルシュがセットになっている。ケルンとオチガビのケルナーとのマリアージュ

スイスではラクレットのみで、久しくチーズフォンデュは食べていないが、札幌では来るたびにテイクアウトしている。お店の方々も感じが良いので、美味しさもひとしお。やはり対面サービスは大事。

Tonight had cheese fondue took out from Cairn Honten.  It came with cheese, white wine, and kirsch.  A marriage of Cairn and Kerner (white) from Ochigabi Winery.

In Switzerland, only had raclette and hadn't had cheese fondue in a long time, but had it every time came to Sapporo.  The shop was pleasant and delicious. After all, face-to-face service was important.

f:id:winelovers2050:20210921190008j:image

帰りに衝動買いした「札幌コートドール」のマリトッツォ。洞爺湖の「わかさいも本舗」がやっている洋菓子店らしい。ついついグランドホテルのマリトッツォと比較してしまう。札幌グランドホテルの、ルピシアとコラボした紅茶クリームに軍配。

On the way home, impulsively bought some Maritozzos from "Sapporo Cote D'Or".  It seemed a confectionery shop that "Wakasaimo Honpo" of Toyako was running.  Couldn't help comparing these with Maritozzo from the Sapporo Grand Hotel.

f:id:winelovers2050:20210921211135j:image

 

 

👉このブログ一覧やInstagramはこちら。

     Click here for this blog list and Instagram.

    https://www.instagram.com/p/CULFh8XBvUb/?utm_medium=copy_link

👉 無料アカウントによる広告をご容赦下さい。

  Apologize for an advertisement by the free account.