(Kyoto-52/Kiyomizudera-OkutanKiyomizu)日本美味しいもの巡り Japan delicious food and wine tour

雨の晴れ間に、歩いて清水寺へ。778年開創、古くから一般に開放され多くの参詣客数を誇る山寺。坂上田村麻呂が建立後焼失と再建を繰り返したが、今や有数の観光地で世界遺産

仁王門、西門、三重の塔(いずれも重文)。毎年8月9日~16日には「千日詣り」が開催され、期間中は本堂内々陣の特別拝観が行われる。ご本尊の十一面千手観世音菩薩(重文)を間近に参詣することで、千日分の功徳に相当するという。

Walked to "Kiyomizu-dera Temple" during a break in the rain.  Founded in 778 and has been open to the public for a long time, the temple has attracted many visitors.  The temple was built by Tamuramaro Sakanoue and has been repeatedly lost and rebuilt to this day.

The Niomon Gate, the West Gate, and the three-story pagoda (all are Important Cultural Properties).  Every year from August 9 to 16, the temple holds the "Thousand-Day Pilgrimage".  It is said that paying a visit to the eleven-faced thousand-armed Avalokitesvara Bodhisattva (ICP) on these days is equivalent to 1,000 day visits.
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国宝・本堂の千日詣りを終え、清水の舞台で知られる本堂舞台へ。この間まで補修工事をしていたが、現在は完成し美しい姿が戻っていた。

After paying a visit at the main hall (National Treasure), moved to the main hall stage, known as the Kiyomizu-no-butai.  It had been undergoing repair work until recently, but now it was complete and looked beautiful again.  f:id:winelovers2050:20210815175202j:image

清水寺の歴史は京都でも古く、桓武天皇が平安遷都の際に奈良仏教を排除した中、唯一例外となった法相宗の寺院。

雨上がりの緑が美しい。向こう側の山には子安の塔(重文)。

Kiyomizu-dera Temple was a temple of the Hoso sect of Buddhism, the only exception to Emperor Kanmu's exclusion of Nara Buddhism when he relocated the capital to Heian.  The greenery was beautiful after the rain.  On the other side of the mountain is the pagoda of Koyasu (ICP).

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阿弥陀堂(左、重文)と奥の院(右、重文)。

Amida Hall (left, ICP) and Oku-no-in Temple (right, ICP).

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風情ある産寧坂を下って湯豆腐店「奥丹清水」へ。

Going down the elegant Sannei-zaka slope to "Okutanshimizu".  

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京都らしい趣のある入り口。

The tofu restaurant with atmospheric entrance. 

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座敷の窓の外に広がる「錦翠の庭」は池泉回遊式庭園庭。大きな紅葉の木が青空に映える。

"Kinsui-no-tei garden" outside the tatami room window is a pond garden.  The large Momiji tree shine against the blue sky.

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湯豆腐と冷奴の2つのコースを頂くことに。まずは自家製の胡麻豆腐。

Decided to have two courses of hot tofu and cold tofu.  First dish was the homemade sesame tofu.  

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次に豆腐田楽。柚子味噌と木の芽味。京料理は、木の芽や山椒、柚子など日本ならではのスパイスの使い方が素晴らしい。

Next was tofu dengaku.   Yuzu miso and Kinome flavor.  

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メインの湯豆腐。九条ネギと。

The main dish of yudofu.  f:id:winelovers2050:20210815175210j:image

メインの冷奴。九条ネギ、生姜と。

The main dish of cold tofu. f:id:winelovers2050:20210815175215j:image

精進(野菜)天ぷらとご飯、とろろ芋。

束の間喧騒を離れ、緑が眩しい美しい空間で、ゆっくり美味しいひとときを楽しんだ。

ご馳走さまでした。

Vegetarian tempura and rice.  Left the hustle and bustle for a while and enjoyed a delicious time in a quiet space.  Thank you for the meal.

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