(Special/Chez Johnny night, 2021)

2021年7月22日は昨年急逝された偉大なるシェフJohnnyさん(春田光治シェフ)の命日。奇しくも昨年7月22日に渋谷の「旧Chez Johnny」レストランのすぐ近くでJohnnyさんが亡くなられたお知らせを受けたショックは忘れることはないだろう。

今年もJohnnyさんのレシピから2品作ってご冥福をお祈りした。

July 22, 2021 is the anniversary of the death of the chef Johnny ("Chez Johnny" chef Koji Haruta) who passed away suddenly last year.  Coincidentally, received the news of his death on July 22 last year at the very close place to the original "Chez Johnny" restaurant in Shibuya, and will never forget the shock.

This year, made two dishes from chef Johnny's recipes to pray for his soul.

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若かりし頃のJohnnyさん。

Chef Johnny of his younger days. 
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今夜はまずはロゼで。

Started with rosé.

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Johnnyさんレシピでトルコやギリシャなどの地中海沿岸で作られる伝統料理「ムサカ(moussaka)」を作ってみた。このレシピは初めて。こうした多国籍の料理はジャニーさんの得意とするもの。ジャンルにとらわれることなく、美味しいものをとことん追求された方だった。その味は精緻かつ大胆で優しく、無我夢中で頂いた事を昨日のことのように思い出す。

Made moussaka by his recipe, a traditional dish from Mediterranean coast like Turkey and Greece.  This was the first time using his recipe for moussaka.  Mediterranean cuisine was chef Johnny's specialties.  He did not limit himself to any one country, but pursued delicious foods with precision, boldness, and tenderness. 

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オーブンで蒸し焼きにしたムサカ。そのままお皿に。素人料理だが、ジャニーさんの世界観に少しだけ近づいた気がして、美味しく頂く。

Moussaka steamed in the oven.  Despite of amateur cuisine, enjoyed it as felt a little closer to chef Johnny's world view. 
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レシピはJohnnyさんのブログから。

The recipe was from chef Johnny's blog.

(http://chezjohnny.blog18.fc2.com/
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合わせたのは、南仏ローヌのギガル。

Paired it with Guigal from the Rhone in southern France.

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二品目は、Johnnyさんが若い頃に考案したという「豚と焼き茄子のメキシコ風ラグー(Ragoût de porc à la mexicaine)」。亡くなる少し前にこのメニューをブログに再度アップしておられたのは、今になって思うと何かを予感しておられたのかも。

 The second dish was a Mexican ragout with pork and grilled eggplant (Ragoût de porc à la mexicaine), he invented when young.  The fact that he posted this menu again on his blog shortly before he passed away, now think it may have been a premonition of something.
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初めて作ってみたが、明日香の古代米入りのご飯にも合う。美味しい。

It was the first time to make it, and it went very well with rice with Asuka's ancient rice.  Delicious.
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このレシピもJohnnyさんのブログから。

This recipe was also from his blog.
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ボルドーのシャトープピーユ(chateau poupille)も。

Also tried Chateau Poupille from Bordeaux.

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Johnnyさんが亡くなってからもこの1年、料理を通じてお世話になり、ずっと近くにいた気がする。Johnnyさん有難う。あらためてご冥福をお祈り致します。

Felt like chef Johnny had been always near for a year through cooking with his recipes.  Thank you chef Johnny.  Again, pray for his soul.

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