(Tokyo-64/Marcussin)日本美味しいもの巡り Japan delicious food and wine tour

新宿に出かけた帰りに護国寺の名店「マルカッサン」へ。

On the way back from a trip to Shinjuku, went to the famous "Marcussin" restaurant in Gokokuji.

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コロナ禍でシェフが始めたテイクアウトを頂くつもりだったが、緊急事態宣言が解除された為、条件付きディナー営業にシフトしていた。お願いして牛頰肉の赤ワイン煮と鶏白レバーのムースをテイクアウト。

Going to get the takeout that the chef had started at Corona Peril, but since the state of emergency had been lifted, the chef had shifted to a conditional dinner service.  Asked for a takeout of braized beef cheek in red wine and chicken white liver mousse.
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合わせたのはボルドーの白。組み合わせ6本セットで購入したうちの1本。飲み過ぎてしまう為、シャルドネリースリングはしばらくお休み。ソービニヨンとセミヨンのボルドーブレンドは、喉ごし爽やかで初夏や梅雨にぴったり、酸味がある為飲み過ぎない。

The wine paired it with was a Bordeaux white.  This was one of the six bottles bought in the combination set.  Took a break from Chardonnay and Riesling for a while because tend to drink too much.  The Bordeaux blend of Sauvignon and Sémillon is refreshing and perfect for early summer and the rainy season, and the acidity keeps from drinking too much.
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この3週間ですっかり定番となったブルスケッタ。ポイントは3つ。具材をトッピングする前にパンをカリカリに焼くこと、美味しいニンニク、トマトをすりおろすこと、そして唐辛子のオリーブオイルで和えてピリッとさせること。

Bruschetta has become a regular menu over the past three weeks.  There are three key points. Baking the bread to a crisp before topping it with the ingredients, grating the delicious garlic and tomatoes, and tossing it with chili olive oil to make it tangy.
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茄子のムサカ。上にはゴーダチーズスライス。

Eggplant moussaka.  Gouda cheese slices on top.
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胡桃入りのキャロットラペ。

Carrot Rape with walnuts.
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赤ワインはいつものローヌ・ギガル。

The red wine was the usual Rhone Guigal.
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マルカッサンからの2品。大好物1、鶏白レバーのムース。

Two dishes from Marcussin.  The favorite dish 1, chicken white liver mousse.
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メインは、大好物2.牛頰肉の赤ワイン煮。何だかいつもより多い気がする。

For the main course, had the favorite dish 2, beef cheek stewed in red wine.  Felt like had more than usual in volume.
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「ル・マルカッサン」は店のディナー営業に戻ったようだが、都の規制で夜7時まで、1組2人までとのこと。早く通常営業に戻り、合わせてテイクアウトも続けてくれることを願うばかり。

It looks like Le Marcussin is back open for dinner, but only until 7:00 p.m. due the city regulations, and only for two people per party.  Hope that they will return to normal soon and continue to offer takeout menus as well.

 

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