(Tokyo-58/Chinese-Le Marcussin)日本美味しいもの巡り Japan delicious food and wine tour

爽やかな初夏の午後、屋上でチャイニーズランチ。朝食が軽かったので、鶏唐揚げ、炒飯、豚バラ肉角煮、青椒肉絲を。ワインはボルドーの白。

On a beautiful early summer afternoon, had a Chinese lunch on the rooftop. As the breakfast was light, had fried chicken, fried rice, braised pork belly and beef stirred with green pepper.   The wine was a Bordeaux white.

f:id:winelovers2050:20210620100022j:image

炒飯に使ったのは、浅野日本酒店からもらった京都の酒米「祝」。粘度が低いので、炒飯やリゾットに向いているらしい。

The rice used for the fried rice was "Iwai", a sake rice from Kyoto that got from Asano Sake Shop.  It is said suitable for fried rice or risotto because of its low viscosity.
f:id:winelovers2050:20210620100018j:image

AOONI (IPA)も。

AOONI beer (IPA) too.
f:id:winelovers2050:20210620100026j:image

夕食は、久しぶりに護国寺のお気に入りフレンチビストロ「ル・マルカッサン」からテイクアウト。ボルドーの白からスタート。

For dinner, took out from the favorite French bistro "Le Marcassin" in Gokokuji after a long time.  Started with a Bordeaux white.
f:id:winelovers2050:20210619194705j:image

パテドカンパーニュ。

Pate de campagne.
f:id:winelovers2050:20210619194715j:image

白レバームース。カリカリのバゲットも付いてくる。

White liver mousse.  Comes with a crunchy baguette.
f:id:winelovers2050:20210619194718j:image

赤は、まとめ買いしているローヌのギガル。

Guigal for red wine from the Rhone, which bought in dozen.
f:id:winelovers2050:20210619194656j:image

メイン1 .鴨のコンフィ。

Main dish 1. Duck confit.
f:id:winelovers2050:20210619194701j:image

メイン2.豚バラ肉のカシス煮。これが絶品で、甘酸っぱくてフルーティ。豚肉もホロホロと柔らかく、舌の上でとろけるよう。

Main dish 2. Pork belly boiled in blackcurrant.  Excellent, sweet, sour and fruity.  The pork was tender and melted in the mouth.
f:id:winelovers2050:20210619194710j:image
f:id:winelovers2050:20210619194723j:image

メイン3.牛ホホ肉の赤ワイン煮。安定した美味しさ。リピートは数えきれない程。ルマルカッサンは少し遠いので、以前は行きたくてもなかなか叶わなかったが、コロナ禍のテイクアウトで、かえって身近になったお店。美味しく頂きました。シェフも元気そうで何より。

Main dish 3. Beef cheek braised in red wine.  Always delicious.  Can't count the number of repeats in the past.  Couldn't go to Le Marcassin  frequently because it's a bit far away,  but its takeout service due to COVID has brought it closer.  The foods were delicious.  Glad to see the chef is doing well.
f:id:winelovers2050:20210619194653j:image

 

 

👉このブログ一覧やInstagramはこちら。

     Click here for this blog list and Instagram.

     https://winelovers2050.hatenablog.com/

 https://www.instagram.com/p/CQXQ4lonV6p/?utm_medium=copy_link

👉 無料アカウントによる広告をご容赦下さい。

  Apologize for an advertisement by the free account.