(Tokyo-53/Antichi Sapori-Pachon Bistro)日本美味しいもの巡り Japan delicious food and wine tour

今日のワインはバローロのネビオーロで2012年のもの。生産者は、グイド・ポッロ(GUIDO PORRO)。あまりに美味しく調べてみると、グイド・ポッロのワイナリーはバローロ城の稜線の先、セッラルンガ・ダルバに位置し、全ての畑が日当たりのよい全面南西向きという素晴らしいポジション。ネビオーロ、ドルチェット、バルベーラの3品種のブドウを生産。設立は約100年前で6世代にわたり受け継がれている。設立当初よりブドウの栽培〜醸造〜瓶詰めまでをこの土地で行う。

素晴らしい土壌と気候、そして醸造技術、さらにワイン造りへの情熱が揃わないと美味しいワインにはならない。透明なルビー色で、グラスを傾けると、まずチェリーやザクロ、時間と共にミントやローズマリーのような青い薫りが。口に含むと、果実味ぎっしり、美味しい。味わいは複雑で、ナツメグ、黒胡椒、ヴァニラのニュアンスもある。見た目は淡い色合いなのに、力強いボリューミーなバローロ。それがバローロ

Today's wine was a 2012 Nebbiolo from Barolo.  The producer is GUIDO PORRO, and it was so good that had to look it up.  Guido Porro's winery is located in Serralunga d'Alba, at the end of the ridge of Barolo Castle, and all the vineyards are in a great position, facing full sunny southwest.  It produces three varieties of grapes: Nebbiolo, Dolcetto, and Barbera.  The company was established about 100 years ago and has been passed down through six generations.  Since its inception, the company has been growing, vinifying and bottling grapes in this area.  It takes a combination of excellent soil and climate, winemaking skills, and passion for winemaking to produce a delicious wine.  The wine is a clear ruby color with hints of cherry and pomegranate, and with time, a blue scent of mint and rosemary.  On the palate, it is full of fruit and delicious. The palate is complex, with hints of nutmeg, black pepper, and vanilla. This is a powerful, voluptuous Barolo that looks pale in color.  That's Barolo wine.

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IPAの「インドの青鬼」も。苦み、甘みのバランスが素晴らしい。ヤッホーブルーイングのエールは美味しい。

Also the IPA "India's Aooni (blue demon)".  It has a great balance of bitterness and sweetness. Yaho Brewing's ales are always delicious.
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さて今宵は、2つのレストランからテイクアウト。まずイタリア・プーリア料理店・アンティキ・サポーリから、生ハムプロシュート。

This evening, took out from two restaurants.  First, prosciutto from Antichi Sapori, a Puglia restaurant from Italy.

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広尾のアンティキ・サポーリは、5月末で閉店してしまうらしい。再開や移転先は未定とのこと。

Antichi Sapori in Hiroo is going to close at the end of May.  They have yet to decide where they will reopen or relocate.
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自家製のブロッコリーサラダと塩レモン入りのマヨネーズ。

Homemade broccoli salad and mayonnaise with salted lemon.
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ポテトグラタンは代官山・南仏郷土料理のルコントワールオクシタンLe Comptoir Occitan。パッションのビストロ部門。前回テイクアウトした時に比べると質も量も低下しているような気がした。価格も安くなっている。

The potato gratin was from Le Comptoir Occitan, the bistro division of Pachon, a famous restaurant in Daikanyama specializes in southern French cuisine.  Compared to the last time took out, the quality and quantity of the gratin seemed declined.  The prices have also become lower.

https://winelovers2050.hatenablog.com/entry/2020/05/02/185134
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パッション。

Pachon.
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メインは、パッションビストロのカスレ。パッションのカスレは相変わらず美味しい。こちらは値段があがっていた。

The main dish was cassoulet from Pachon Bistro.  Pachon's cassoulet was as delicious as ever.  The price of this had gone up.
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近所のベーカリーからバゲット。なかなか美味しい。

Baguette from a local bakery.  It was pretty good.

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デザートのチーズとアンティキ・サポーリのチョコレートケーキ。

Cheese and Antichi Sapori's chocolate cake for dessert.
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