(Tokyo-48/Pasta and risotto)日本美味しいもの巡り Japan delicious food and wine tour

ステイホームが続く日々。まだ明るい日暮れ前は、屋上で麒麟麦酒の「スプリングバレー」をプシュっと開ける。

Stay-home days continue.  Before nightfall, when still bright, went up to the rooftop and opened a can of Kirin's Spring Valley.

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続いて、先月沖縄で購入したオリオンビールIPA「75」も開ける。75は芳醇でバランスが良い。

Then opened Orion's IPA "75", bought in Okinawa last month.  75 is more mellow and balanced.

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今宵は、美味しいプチトマトが手に入ったので、バジルとトマトの冷製カッペリーニパスタ。刺身用の北海道産帆立をトッピング。

Tonight, had some delicious cherry tomatoes on hand, so made a cold cappellini pasta with basil and tomatoes.  Topped with Hokkaido scallops for raw sashimi.
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パスタには、グルメな隣人の方に頂いた小豆島産のネーブルオリーブオイルを。フレッシュな酸味が加わり、さらに美味しくなった。

For the pasta, used navel olive oil from the Shodoshima island, a gift from a gourmet neighbor.  It added a fresh sourness and made it even more delicious.

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ブロッコリーとベビーリーフのサラダ。オランデーズソースとマヨネーズで。

Broccoli and baby leaf salad.  With hollandaise sauce and mayonnaise.
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ワインは再びキャンティーン・ボルピ。オーガニック認証を受けている自然派ワイン。キリっと冷やして頂く。

The wine was again Cantine Volpi.  This is a natural wine that is certified organic.  Enjoyed it chilled.
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翌日は、カリフラワーに自家製ドレッシングをたっぷりかけて。決め手は、微塵切りにして加えた自家製塩レモン。この塩レモンは、大原千鶴さんレシピを参考にしたもので、オーガニックレモンが手に入った時に作って冷凍している。室温で数日寝かせるのがポイント。

The next day, had the cauliflower with a generous serving of homemade dressing.  The key ingredient was the homemade salted lemon that finely chopped and added.  This salted lemon was based on a recipe by Chizuru Ohara, and made it when found organic lemons and froze it.  The key is to leave it at room temperature for a few days.

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エビ、帆立、牡蠣のフライを。これも、塩レモンを入れたタルタルソースで頂く。

Fried shrimp, scallops, and oysters.  These were also served with a tartar sauce with salted lemon.

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ホタテのリゾット。先日頂いた北海道産白アスパラの茹で汁を使用。

Scallop risotto.  Used the boiled water from the Hokkaido white asparagus from the other day.

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合わせたのは、ロワール地方・プイイ・フュメA.O.C..のソービニオンブラン。

I paired it with a Sauvignon Blanc from Pouilly-Fumé A.O.C. in the Loire region.

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