(Okinawa-15/Hamahigajima Island)日本美味しいもの巡り Japan delicious food and wine tour

沖縄最終日前日は、那覇から離島へ1時間ちょっとのドライブ。沖縄本島の東側にある「浜比嘉島(はまひがじま)」へ。海中道路を走って「平安座島(へんざじま)」に渡り、さらに浜比嘉大橋を渡った先にある島。

The day before the last day in Okinawa, took an one-hour drive from Naha to a remote island.  Went to Hamahigajima Island, located on the east side of the main island of Okinawa.  Took the ocean road to cross over to Henzajima Island, and crossed the Hamahiga Bridge.

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少し南側の「久高島」と並び神様の島と言われ、琉球誕生の伝説にまつわるパワースポットが多くある。

Along with "Kudakajima Island" a little to the south, this island is called the island of the gods and the birthplace of Ryukyu (Okinawa), so has many power spots.
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本島から平安座島へ続く長い海中道路は約5キロ。ドライブしながら綺麗な海が見たい方にうってつけのドライブコース。浅瀬に土手を築いて作られ、橋としては東洋一の長さを誇るらしい。途中のロードパークで美しい光景を楽しめる他、特産品販売所やレストランを併設した海の駅「あやはし館」もあり、道路中央にはマリンスポーツが出来るビーチも。

The long ocean road leading from the main island to Henzajima Island is about 5 km long.  It is the perfect driving course for those who want to see the beautiful sea while driving.  It is said the longest bridge road in Asia, built on a causeway in shallow water.  There is a road park along the way where can enjoy the beautiful scenery, and also a marine station "Ayahashi Kan" with a specialty store and restaurant, and a beach in the middle of the road where can enjoy marine sports.

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海中道路の途中から平安座島を望むと、大きな石油備蓄基地が。

Looking towards Henzajima Island from the middle of the ocean road, saw a large oil storage base.
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浜比嘉島に渡る。琉球を創成した女神「アマミチュー」が祀られる小島「アマンジ」。島の洞窟に参拝すると、観光客がひっきりなしに。「奄美」の語源とも伝わる。

Drove aross to Hamahigajima Island.  "Amanji" is a small island where the goddess Amamichu, the founder of Ryukyu, is worshipped.  The cave on the island is visited by a steady stream of tourists.  It is also said the origin of the word "Amami" (islands).
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もう一人の男神「シルミチュー」が祀られる洞窟。百余段の階段上の洞窟に参拝すると、カップルが沢山来ていた。琉球のアダムとイヴ。

The cave where the other god, "Silmichu", is worshipped.  Visited the cave on the top of the 100 plus steps. There were many couples there.  Adam and Eve of Ryukyu.

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美しいエメラルドグリーンの海とビーチには家族連れがくつろいでいる。

Families relaxed on the beautiful emerald green sea and beach.
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那覇に戻りミートショップ「I  ❤️ Beef Okinawa」で石垣牛を購入。感じの良いお店で、奥にはワインセラーも。

Back in Naha, bought Ishigaki beef at the meat shop "I ❤️ Beef Okinawa".  A nice store.
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ワインは、首里の小さなワインショップ「グラナート」で南アフリカボルドーブレンドを購入。いつも親切で適切なアドバイスを頂ける素敵なお店。

Bought a South African Bordeaux blend at Granato, a small wine shop.  A store where can always get right advices.
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ホテルのウェルカムドリンク最終日は、白ワイン、今回初めての泡盛

On the last day of the hotel's welcome drink, had white wine and, for the first time, Awamori.

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石垣牛のカルビ。脂が甘く、噛めば噛むほど旨味たっぷり。

Ishigaki beef ribs.  The fat was sweet and the more bit it, the more flavorful it was.

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合わせるのは南アフリカカベルネソービニオンとメルローブレンド。お肉にはやはりボルドーブレンドが合う。

The wine was a blend of Cabernet Sauvignon and Merlot from South Africa.  A Bordeaux blend is the best for the meat dish.

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