(Sapporo-65/Ruth Lowe)日本美味しいもの巡り Japan delicious food and wine tour

遅く起きた週末の朝、札幌・藻岩山麓の「Ruth Lowe」へブランチに。昨年秋に行ったのは札幌駅近くの店舗。

On a weekend morning when woke up late, went to "Ruth Lowe" at the foot of Mount Moiwa in Sapporo.  Last fall, went to the restaurant near Sapporo Station.

https://winelovers2050.hatenablog.com/entry/2020/10/25/215938

小径に入ると、特徴的な赤いレンガのファサードと白樺の木をぐるりと囲んだ大きなテラスが。レンガは赤レンガで有名な江別の特注品。

Entering the small path, found a large terrace with a characteristic red brick facade and birch trees surrounding it. The bricks are custom-made in Ebetsu, known with its red bricks.
f:id:winelovers2050:20210404122354j:image

山麓は空気が清々しい。藻岩山スキー場に行く途中の坂道にあり、真冬は雪深そうだ。冬の休業を終えて3月末に営業を再開したばかり。

The air at the foot of the mountain was fresh and clean.  On the way to Mt. Moiwa ski resort, there is a slope with deep snow in the middle of winter.  It just reopened for business at the end of March, after being closed for the winter.
f:id:winelovers2050:20210404122209j:image

ガラス張りの店内は日差しがたっぷりと入り、どこか別荘地に来たような錯覚にとらわれる。市街地からわずか10分もドライブすると別世界にトリップ出来るのも、札幌の魅力。

The glass walls of the restaurant let in plenty of sunlight, giving the illusion of being in a country villa.  Beauty of Sapporo is that a 10-minute drive from the city center will take to another world.
f:id:winelovers2050:20210404122203j:image

11時スタートのランチメニュー。

lunch menu after 1100.
f:id:winelovers2050:20210404122123j:image
f:id:winelovers2050:20210404122345j:image
f:id:winelovers2050:20210404122133j:image

みずみずしいサラダと、自家製の温かいフォッカッチャ。

A fresh salad and warm homemade focaccia.
f:id:winelovers2050:20210404122148j:image

海老と枝幸(えさし)産ホタテと野菜の熱々ドリア。

Hot doria with prawns, scallops from Esashi and vegetables.
f:id:winelovers2050:20210404122350j:image

ブラウンシチューの十勝和牛ともち豚のハンバーグ。

北海道では厳選した道産素材にこだわるレストランがとても多く、メニューにも明記され安心して頂ける。飲食店・生産者双方にとって差別化になるし、消費者、観光客にも嬉しい。

食材の原産国を明記せず、出どころのはっきりしない食材を使っているような店には行きたくないものだ。

Tokachi wagyu beef and mochi pork hamburger steak in brown stew.  In Hokkaido, many restaurants focus on carefully selected Hokkaido ingredients, which are clearly indicated on the menu and can be enjoyed with peace of mind.  This is a great differentiator for both restaurants and producers, as well as for consumers and tourists.  Would not want to go to a restaurant not clearly state the origin of the ingredients or use ingredients whose origin is not clear.

f:id:winelovers2050:20210405114858j:image

クラシックなガラス食器が並ぶ明るい店内。遅い朝食を兼ねたブランチをゆっくりと頂くには最適最高の場所だった。入り口のガレッジセールで、お店で使われていたアンティークの食器を買い求め、大満足で帰途につく。食事は場所も重要だとあらためて思う。

The restaurant is bright with classic glassware.  It was the perfect place to have a leisurely brunch or a late breakfast.  At the garage sale at the entrance, bought some antique tableware used in the store, and headed home very satisfied.

f:id:winelovers2050:20210406075415j:image

短い2週間余の札幌滞在を終え、良く晴れた翌日、新千歳空港から出発。また夏に。

After a short two-week stay in Sapporo, departed from New Chitose Airport the next day on a beautiful sunny day.  See you again in summer.

f:id:winelovers2050:20210405232246j:image

 

 

👉このブログ一覧やInstagramはこちら。

     Click here for this blog list and Instagram.

     https://winelovers2050.hatenablog.com/

 https://www.instagram.com/p/CNO3iCmhEg8/?igshid=1hggis9r1b759

👉 無料アカウントによる広告をご容赦下さい。

  Apologize for an advertisement by the free account.