(Sapporo-64/Sessione)日本美味しいもの巡り Japan delicious food and wine tour

札幌イタリアンの名店「セッシオーネ」に再訪。前回は昨年夏だった。

Revisited the favorite Italian restaurant in Sapporo, "Sessione".  The last visit was in last summer.

https://winelovers2050.hatenablog.com/entry/2020/08/11/231910

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すすきの・狸小路創成川通り方面に歩き、二条市場横をさらに入ったところにある、隠れ家のような佇まいのお店。

Walked along Tanukikoji street in Susukino toward Soseigawa Street, and went further down the street next to Nijo Market, and reached the restaurant that looks like a hiding place.

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黒板に書かれた本日のメニュー。

Today's menu on the blackboard.
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素晴らしいお料理もさることながら、こちらで楽しみなのがシェフの揃えている気の利いたワイン。

まず白ワイン。左から、オーストリア・グリュナーヴェルトリーナー、イタリア・フリウリヴェネツィアの白、日本・10R(ココファーム)のピノロゼとバラエティ豊か。ビオも日本ワインも豊富で、流行りもマリアージュも楽しめる。

Besides the wonderful food, what really enjoy about this place is the thoughtful wine selections by the owner chef.  First, the white wines.  From left to right, Grüner Veltliner from Austria, white wine from Friuli Venezia in Italy, and Pinot Rosé from 10R (Coco Farm) in Japan.  With a wide variety of bio and Japanese wines, can enjoy both trends and marriage.

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お通しは、イタリア・ウンブリアの塩豚の生ハム風。

The amuse was cured ham style salt pork from Umbria, Italy.
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前菜1. 黒キャベツとペコリーニのクロスチーニ。

初めて頂く黒キャベツは濃厚な味わいで羊のチーズに合う。こういう組み合わせを考えるシェフのセンスが素敵。

Appetizer 1:  Black Cabbage and Pecorini's Crostini.  The first time to have black cabbage, it had a rich flavor that went well with the sheep cheese.  Love the chef's idea of coming up with such combinations.
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赤ワインの一本目は、一昨年の欧州旅行でピエモンテで購入した「ランゲ・ネビオーロ」。久々にネビオーロを飲んだが、果実味とふくよかさ、甘やかさのバランスが良い。イタリア料理にはイタリアワインが合う。

The first red wine was a "Langhe Nebiolo" bought in Piedmont during the trip to Europe the year before last.  It had been a while since enjoyed  Nebbiolo, and it had a good balance of fruitiness, fullness, and sweetness.  Italian foods goes well with Italian wines.
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前菜2. 白糠羊のトリッパの煮込。北海道の羊は新鮮で臭みがなく前菜でイケる。

Appetizer 2: Stewed Shiranuka sheep tripe.  Hokkaido grown sheep is fresh and has no odor, so it's a good as a starter.

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パスタ1. 白アスパラガスとボッタルガのタリオリーニ。アスパラがシャキシャキとカラスミの取り合わせが楽しくフォークが進む逸品。

Pasta 1: Tagliolini with white asparagus and bottarga.  The combination of crispy asparagus and gooey crustacean is a delightful dish that will keep the fork moving.
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赤ワインの2本目は、知人が持参したとっておきの赤「シャトー・ローザン・セグラ」。メドック2級。1996年だが若々しさも感じ、余韻も長く、これからまだまだ熟成するポテンシャルがありそう。イタリア北部の肉料理に合う。ワインは飲み頃が難しいが、飲みたい時が飲み頃。

The second red wine was a very special red brought by an acquaintance, "Chateau Rauzan Segla".  Although it was a 1996 wine, it iwas still young and had a lot of potential to age and had a long finish.  It went well with meat dishes from northern Italy.  It is difficult to know when to drink a wine, but it is best to drink it when want to drink.
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パスタ2.  珊瑚樹トマトのスパゲットーニ徳島県小松島の「樫山農園」で栽培されるフルーツトマトで、濃厚な甘さと旨み、酸味が絶妙なバランスで美味!ビール酵母を肥料し、水遣り、温度や湿度などをすべてコンピューター管理している今どきのトマトだが、昔、果物の味が濃かった時代の味を呼び起こす。

Pasta 2: Spaghettini with Sangoju tomatoes.  These fruit tomatoes are grown at Kashiyama Farm in Komatsushima, Tokushima Prefecture, and are delicious, with a perfect balance of rich sweetness, flavor, and acidity!  Fertilized with brewer's yeast, watering, temperature and humidity are all computer-controlled nowadays, but these tomatoes evoke the taste of the old days when fruits tasted rich.
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お肉料理. 仔牛のセージバター風味。柔らかい仔牛肉もセージのソースが素晴らしい。

Meat dish.  Veal boiled with sage butter.  The veal was tender and the sage sauce was wonderful.
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仔牛と一緒に煮込まれている葉玉ねぎ、ストゥファート。香りが良い。

Leafy onions, stufato, cooked together with veal.  It has a nice aroma.
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デザートはマスカルポーネのアイスと、水牛モッツァレラとレモンママレード。頬っぺたが落ちそうで、これだけを食べに来ても良い程。

Dessert were mascarpone ice cream, and buffalo mozzarella and lemon marmalade.
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「ドメーヌ・アツシスズキ」のケルナーと共に。

Paired with Kerner wine from "Domaine Atsushi Suzuki".
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パスタはマンチーニ製とのこと。

The pasta was from Mancini.
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デザートに使われているリキュールは「アルケルメス」。

シェフは、北海道だけでなく、世界、日本中から選りすぐりの食材を使っている事がわかった。それらを繊細かつ骨太の北イタリア料理に仕上げるシェフの知識とセンス、力量に脱帽。ワイン、デザートにも感動の夜。

The liqueur used in the dessert was "Alkermes".   It turns out that the chef uses only the best ingredients not only from Hokkaido, but from all over the world and Japan.  Must thank to the chef for his knowledge, sense and ability to turn them into delicate yet bold Northern Italian cuisine.  The desserts were also impressive.
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