(Sapporo-63/Sapporo noodles)日本美味しいもの巡り Japan delicious food and wine tour

北海道は蕎麦粉の国内最大の生産地。ラーメンばかり注目される札幌だが蕎麦の名店多し、発掘・発見の価値あり。色々調べた結果、石山通り沿いの蕎麦屋「喜心」へ。

Hokkaido is the largest producer of soba (buckwheat) flour in Japan.  So while most people tend to focus on ramen in Hokkaido, there are many great buckwheat noodle shops in Sapporo that are worth discovering.  After some researches, found a buckwheat noodle shop called "Kishin" on the Ishiyama-dori avenue.

f:id:winelovers2050:20210401142649j:image

お蕎麦のメニュー。

Soba noodle menus.
f:id:winelovers2050:20210401142640j:image

お酒のメニュー。北海道産では根室の「北の勝」を置いている。

Sake menu.  They have "Kitanokatsu" from Nemuro, as a Hokkaido sake.
f:id:winelovers2050:20210401142627j:image
しかし、今回は特別純米酒に惹かれ、高知の「美丈夫」を選択。たっぷりと升に溢れた日本酒と蕎麦…幸せ。

This time, however, attracted by the special junmai (pure rice brewed) sake and chose "Bijoubu" from Kochi.  Plenty of sake and soba noodles...happy.
f:id:winelovers2050:20210401142631j:image

もり蕎麦とミニ天丼。蕎麦は1日10食限定の韃靼(だったん)蕎麦を。

Mori-soba noodle and mini-ten-don (tempura and rice).  Tried the Tartary (Tartary-Tnasty) soba noodles, limited to 10 servings a day.
f:id:winelovers2050:20210401142635j:image

鴨せいろ。これも韃靼蕎麦。

韃靼(ダッタン)は、モンゴルに住む遊牧民族の古い呼び名のひとつであるタタール人のこと。独特の苦味が特徴で、ポリフェノールの一種「ルチン」の含有量が普通そばの約100倍以上、成人病予防効果が高いとされ最初では健康食品として知られる。寒冷地でも育てやすく北海道などで多く生産されている。あまり苦味はなく美味。

Duck Seiro noodle.  This was also Tartary Soba.  Tartary is one of the old names for the nomadic tribes living in Mongolia, the Tatar people.  It is characterized by its unique bitter taste, and contains about 100 times more rutin, a kind of polyphenol, than regular buckwheat, which is said effective in preventing adult diseases.  Since it is easy to grow in cold regions, it is widely produced in Hokkaido.  It does not have a too bitter taste and is delicious.
f:id:winelovers2050:20210401142644j:image

翌日は、南16条西9丁目の麺や169へ。濃厚な味噌ラーメンが主力の札幌で、あっさり系のラーメンを提供。

The next day, went to Menya 169 at Minami 16-jo Nishi 9-chome.  Sapporo is known with thick miso ramens, but they offer a lighter type of soup ramens.

f:id:winelovers2050:20210328012312j:image

メニューは4種類のラーメン。

They have four types of ramen on the menu.
f:id:winelovers2050:20210328012304j:image

2017年のミシュランガイド北海道版に掲載。

Featured in the 2017 Michelin Guide Hokkaido edition.
f:id:winelovers2050:20210328012256j:image

濃い煮干しそば。

Dark niboshi (dried sardines) soup soba.
f:id:winelovers2050:20210328012308j:image

芳醇醤油そば

スープは身体に良さそうだし、飲み干しても全く罪悪感なし、なんと言っても美味しいのでリピートしてしまう。ご馳走さまでした。

Mellow soy sauce soba.  The soup tasted healthy, so didn't feel guilty even drink it all up, and it's so good that keep coming back.  Thank you for the nice ramen.
f:id:winelovers2050:20210328012300j:image

 

 

👉このブログ一覧やInstagramはこちら。

     Click here for this blog list and Instagram.

     https://winelovers2050.hatenablog.com/

 https://www.instagram.com/p/CNH0NHanDX4/?igshid=yu4fg5t9ckw0

👉 無料アカウントによる広告をご容赦下さい。

  Apologize for an advertisement by the free account.