(Sapporo-61/Occi Gabi)日本美味しいもの巡り Japan delicious food and wine tour

晴れて暖かい日、余市のオチガビワイナリーへ。今回は3度目。前回は昨年末、真っ白な吹雪の中だった。

On a sunny and warm day, went to Ochigabi Winery in Yoichi.  This was the third visit.  The last time was at the end of last year, in the middle of a white blizzard.

https://winelovers2050.hatenablog.com/entry/2020/12/27/011350

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積丹半島のつけ根に位置し、日本海と緑豊かな丘陵地に囲まれた余市町。積雪は多いが、対馬海流の影響により北海道の中では比較的温暖な気候に恵まれている。

余市を代表するワイナリー・オチガビも雪解け、春の足音を感じる。葡萄畑と雪、青い空と白い雲がきれい。

Located at the base of the Shakotan Peninsula, Yoichi Town is surrounded by the Japan Sea and lush green hills.  Although it gets a lot of snow, it is blessed with a relatively mild climate in Hokkaido due to the influence of the Tsushima Current.  The snow has melted at Ochigabi, Yoichi's representative winery, and can feel the coming spring.  Vineyards and snow, blue sky and white clouds were beautiful.
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オチガビは、食事もワインも美味しい。余市では夏から初秋にかけて爽やかな天気が続き雨量も少ない為、北海道最大の葡萄生産地。今や押しも押されもせぬ北海道ワインを牽引する地域だ。

ワインメニューはこちら。

Ochigabi is a place where foods and wines are both delicious.  Yoichi is the largest producer of grapes in Hokkaido, and is the leading edge of the Hokkaido's wine industry, thanks to its mild weather and low rainfall from summer to early autumn.

Wine menu.
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ランチメニュー。パン、サラダ、コーヒー付きで1600円からとリーズナブル。

Lunch menu.  Reasonable price starting at 1,600 yen, including bread, salad, and coffee.
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ワインテイスティングは3種で500円。今回は、白のムスカテラー、ピノ・グリ、赤はアコロン。

昼夜の寒暖差が大きい余市町で栽培されるワイン用の葡萄(醸造用葡萄)代表品種は、ケルナ-、ツバイゲルト・レーベ、ミュラートゥルガウ。いずれも耐寒性のあるドイツ系品種だが、余市町の平均気温や日照時間が本場ドイツと似ているとも言われているらしい。

The wine tasting was 500 yen per flight with three wines.  This time, had white Muskateller, Pinot Gris, and red Acoron.  Typical wine grape varieties grown in Yoichi with a large temperature difference between day and night are Kerner, Zweigelt Löbe, and Müller-Thurgau.  The average temperature and sunshine hours in Yoichi are said similar to those in Germany.

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赤ワインドレッシングのサラダ。ドレッシングが濃厚で酸味が効いていて真似したい味。

Salad with red wine dressing.  The dressing was rich and acidic, a taste want to imitate.
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レストランの大きな窓から見える外の景色は、一面の葡萄畑。

余市町は果樹が盛んで、その約8割が葡萄やリンゴなどの栽培農家。半世紀前にはリンゴ栽培がピーク期を迎え、その後の消費者ニーズの変化により葡萄や梨などが台頭し、現在は葡萄、リンゴ、梨ともに全道一の生産量を誇る果物の町。

The view from the large windows was a vineyard.  The town of Yoichi is known with its fruit trees, and about 80% of the farmers grow grapes and apples.  Half a century ago, apple cultivation reached its peak, and then grapes and pears emerged due to changes in consumer needs.
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麦豚ロース肉のカツレツ、ミラノ風。カリッとした食感に、旨味のある甘いポーク、フルーティなトマトソース。豚カツより軽く、白赤(ワイン)両方に合う。

Wheat-fed pork loin cutlet, Milanese style.  Crispy, flavorful, sweet pork, fruity tomato sauce.  Lighter than pork cutlet, goes well with both white and red (wine).
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余市麦豚のプルーンと赤ワイン煮。ホロホロに崩れてとろける。豚の赤ワイン煮は初めてだが、甘い豚に酸味が濃厚な赤ワインソースがピッタリ。ちなみに麦豚とは、餌に麦を多めに配分する事で臭みを抑えた豚肉のこと。

Yoichi wheat-fed pork boiled in red wine with prunes.  It crumbled and melted.  Never had pork stewed in red wine before, but the sweet pork goes perfectly with the richly acidic red wine sauce.  By the way, wheat-fed pork is fed with mostly wheat to reduce its odor.
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リンゴのタルト。余市特産の葡萄、りんごを堪能出来て嬉しい。

Apple tart.  Glad to be able to enjoy Yoichi's specialty grapes and apples.
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さらに、テイスティングルームで、ピノ・ノワールも試飲。外観は透き通った淡いルビー色、余市のさわやかな気候、海風を感じるフレッシュなファーストアタック。だけど口に含むとシルクのよう。

余市は食もワインも素晴らしい。ご馳走さまでした。

Also tasted a Pinot Noir in the tasting room.  The first impression was fresh, with a hint of Yoichi's crisp climate and sea breeze.  But when put it in the mouth, it becomes silky.   Foods and wines are both wonderful in Yoichi.  Thank you for the good meal.
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