(Hamamatsu-3/Kitanose)日本美味しいもの巡り Japan delicious food and wine tour

浜松の名居酒屋「貴田乃瀬」を再訪。

Revisited "Kitanose", the well known Izakaya in Hamamatsu.

https://winelovers2050.hatenablog.com/entry/2020/12/09/161724

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喜田乃瀬のメニューは大変豊富で、迷いながら選ぶ時間も楽しい。日本酒は今日はお休みし、各料理にワインの名ソムリエールの女将さんによるペアリングをお願いすることに。

The menu at Kitanose is very extensive, and it was fun to spend time getting lost in the choices.  Decided to take a break from sake today and ask the proprietress, a capable sommelier, to pair each dish with a different wine.
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お通しは「出汁巻き卵と茄子」。最初から美味しい。

The appetizer was a "rolled egg and eggplant". Delicious from the start.
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お造りは「炙りかますのトリュフ塩添え」。合わせて頂いたのは、ドイツのシルヴァーナー品種の白ワイン(フランスではシルヴァネール)。柑橘系のアロマで、ソーヴィニヨンとリースリングの中間のような味。この爽やかなアロマと酸味が、ねっとりしたかますとぴったり。お醤油ではなくトリュフ塩が美味しさをさらに引き立てる。

The sashimi was "seared kamasu (barracuda) with truffle salt".  It was accompanied by a white wine of the Sylvaner variety from Germany (In France, called Sylvaner).  It has a citrus aroma and a taste somewhere between Sauvignon and Riesling.  This refreshing aroma and acidity is perfect for the sticky kamasu.  The truffle salt, not soy sauce, enhances the flavor.

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次は「喜田乃瀬のポテサラ」。旨味がぎゅっと凝縮したパンチェッタのような生ベーコンが星形に配置され、ただのポテサラとはひと味もふた味も違う。ペアリングは、ロワールのシュナンブランのドゥミセック。前回もポークにシュナンブランを合わせて頂き感動したが、今回も、少し甘いシュナンブランが素晴らしくマッチしている。

Next dish was the "Kitanose's Potato Salad". The pancetta-like cured bacon with its concentrated flavor is arranged in the shape of a star, making it more than just a potato salad.  The pairing was a Chenin Blanc demi-sec from the Loire.  Impressed with the Chenin Blanc paired with the pork last time, and this time again, the slightly sweet Chenin Blanc was a wonderful match.

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「白子ポン酢の野菜盛り」にはミュスカデを。ミュスカデのメロンのような甘い酸味とポン酢が共鳴し、引き立て合う。マリアージュは美味しさが倍増するのが面白いが、簡単ではない。田崎ソムリエが、ワインはドレッシングのように考えても楽しいと言っていた事を思い出す。

"A salad with milt and ponzu jelly" paired with Muscadet.  The sweet, melon-like acidity of the Muscadet and the ponzu resonated and complemented each other.  Marriage is interesting because it doubles the food flavor, but it is not easy.  Recall sommelier Tasaki saying that it is fun to think of wine like a salad dressing.

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ポン酢ジュレに付けて頂くスタイル。ポン酢がジュレなので、白子にしっかりとまとわりつく。こうした大将の工夫が一つ一つ素晴らしい。

It is served with a ponzu sauce.  The ponzu sauce was so thick that it clings to the milt.  The chef's ingenuity is wonderful in every way.

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「貝とズッキーニ天ぷら(かき揚げ)」には、アルザスリースリング。この天つゆがまた美味しくて、全て飲み干す。

Riesling from Alsace was served with "tempura- fried shellfish and zucchini".  The tempura sauce was also delicious and drank it all up.

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「小芋のす揚げポルチーニ」(左)と「鶏のテリーヌ」(右)に合わせて頂いたのは、コートシャロネーズのピノ・ノワール

"Deep-fried small potatoes with porcini salt" (left) and "chicken terrine" (right) were paired with a Côte Chalonnaise Pinot Noir.

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「牛タンの柔らか煮ゴルゴンゾーラソース」には、カリフォルニアはセントラルコースト、モントレーシャルドネ。斬新なマリアージュだが、これがまたマッチしている。

"Braised beef tongue with gorgonzola sauce" paired with a Chardonnay from Monterey on California's Central Coast.  It was a novel marriage, and it was also a perfect match.

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今日はお店が混んでおり、お忙しそうだったので、毎回ワインボトルを見せて頂くのは遠慮した。最後のシャルドネだけ見せて頂いたが、よく見かけるJ. Lohrだった。

The restaurant was busy today, so refrained from asking to show every bottle of wine.  Was only able to see the last Chardonnay, snd it was a familiar J. Lohr.

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素晴らしいお料理とワインのペアリングをして頂き感動した夜。ご馳走さまでした。

A night of wonderful food and wine pairings that was impressing. Thank you for the nice meal.

 

(追記) 帰りがけに大将から頂いたふりかけ。ごはんと頂くと美味しかった。

(Postscript) Furikake (sprinkles) given by the owner on the way home.  It was delicious with rice.

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