(Honolulu-20)ハワイ美味しいもの巡り Hawaii delicious food and wine tour

午前中にロイヤルハワイアン・ホテルへ散策に。ピンクの美しい建物は遠くからでも一際目立ち、楽園ハワイを象徴するホテルの一つ。1927年の創業以来「太平洋のピンク・パレス」と呼ばれ、数あるハワイのホテルのなかでも特に長い伝統と格式を誇っている。

In the morning, went for a walk to the Royal Hawaiian Hotel.  The beautiful pink building is easily recognizable even from a distance.  Since its establishment in 1927, the Royal Hawaiian Hotel has been called the "Pink Palace of the Pacific" and has a long tradition and prestige among the many hotels in Hawaii.

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クラシックな館内は、表の青い海へ続いている。古式ゆかしき静かなホテルでのひととき。

The classic interior of the hotel leads to the blue ocean out front.  A moment in an old-fashioned, quiet hotel.
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すぐ横の「アイランド・ヴィンテージ・コーヒー」でブランチ。

Brunch at "Island Vintage Coffee" right next door.
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ソーセージ・エッグ・ベーグルを頂く。ガーリックの効いたスパイシーなソースとまろやかなマヨが美味しい。

Had a sausage, egg, and bagel.  The spicy sauce with garlic and mild mayo was delicious.
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アサイーボウルを2種類。リリコイ・モアナ(パッションフルーツ)とハウピア・モアナ(ココナッツ)。

Two types of acai bowls.  Lilikoi Moana (passion fruit) and Haupia Moana (coconut).

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夕暮れのワインは、イタリア・トスカーナのロゼ。CarpinetoToscana Dogajolo Rosato 2018。外観は明るい苺で、香りはバラや赤い果実の繊細なノート。サンジョヴェーゼ、カベルネソーヴィニヨン、メルローのクラシックなブレンド。 口に含むと、苺にハーブのニュアンスが食欲を促す。常夏のハワイの夕暮れ時にぴったりのロゼ。

The wine of the evening was a rosé from Tuscany, Italy.  Carpineto Toscana Dogajolo Rosato 2018.  The wine enters the glass with a bright strawberry red colour.  The nose has delicate notes of roses and red fruits.  A classic blend of Sangiovese, Cabernet Sauvignon, and Merlot. On the palate, strawberries and herbal notes whet the appetite. This is the perfect rosé for the ever-summer Hawaiian sunset.

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サラダはいつものベビースピナッチ。

The salad was the usual baby spinach.
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次の赤ワインは、ボルドーはドルドーニュ側右岸の銘醸地「サンテミリオン」衛星地区の4AOCのひとつモンターニュ・サンテミリオンのChateau Tour Bayard Montagne-St.-Emilion 2015。メルロー80%、カベルネフラン15%、マルベック5%のボルドーブレンド

香りはバニラとスパイス、味わうと洗練されたタンニン、豊かな果実味。なんとも表現力豊かなワイン。

The next red wine was Chateau Tour Bayard Montagne-St.-Emilion 2015 from Montagne-St.-Emilion, one of the four AOCs of the famous Satellites de Saint-Emilion"St.-Emilion" on the right bank of the Dordogne side of Bordeaux.  It is a Bordeaux blend of 80% Merlot, 15% Cabernet Franc and 5% Malbec.  Vanilla and spice on the nose, refined tannins and rich fruit on the palate.  It was a very expressive wine.

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合わせたのは、リゾット。前回のパンプキン・ポタージュとフィッシュストック、パルメザンチーズ、マッシュルームなどで作ってみたら、かなり美味しかった。

The dish paired it with was risotto.  Made it with the previous pumpkin potage, fish stock, parmesan cheese, and mushrooms, and the dish was quite good.
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2本めの赤は、ボルドー地方最東のAOCサント・フォア・ボルドーのもの。白ワインが主体のアントル・ドゥ・メール地区においてドルドーニュ川左岸にある赤ワイン主体のAOCメルロー主体に、カベルネ・ソーヴィニヨンカベルネ・フランを加えたボルドースタイル。

美しく光沢のあるエレガントなルビーカラーに、赤果実系の豊かで力強いアロマ。 味わいは繊細で、甘草とベリーやスパイスが効いている。こうした大人でリーズナブルな赤ワインが揃っているのは、ボルドーならでは。

The second red wine was from the AOC Sainte-Fort Bordeaux, which is located in the easternmost part of the Bordeaux region.  This is an AOC located on the left bank of the Dordogne River in the Entre-Deux-Mers region, where white wines are mainly produced.  The wine was a beautiful, shiny, elegant ruby color with rich, intense aromas of red fruits.  The palate is delicate, with licorice, berries, and spice.  It is only in Bordeaux that can find such mature and reasonable red wines.
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ここで、あらためてハワイでのボルドー風ステーキ。地元産トップサーロインは肉厚なので、前回は慣れないキッチンでウェルダンになってしまった(言い訳)。今回はちょうどいい焼き加減で満足。

After cooking last time, this was time for another Bordeaux-style steak in Hawaii.  The local top sirloin was thick, so the last time cooked it, but it turned out well-done in the kitchen, which not used to (an excuse).  This time it was cooked just right and was satisfied.
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レシピはこの前のものと同じ「シェジャニー」から。

The recipe is from "Chez Johnny", the same as the last note.

https://winelovers2050.hatenablog.com/entry/2021/01/11/103805

 

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