(Honolulu-18)ハワイ美味しいもの巡り Hawaii delicious food and wine tour

午後、ハナウマベイを見下ろすトレイルへ。

コロナ禍で、昨年3月から9ヶ月もの間閉鎖されていたハナウマベイ。12月に新しい規制の下で再開したばかりで、水質環境がドラスティックに改善されたと報じられている。ツアーで賑わいサンオイル等による環境破壊が問題視されていたが、コロナで世界的に地球環境が改善している事実は、副産物の一つとして喜ぶべきことかも。

In the afternoon, went to the trail overlooking Hanauma Bay.  Hanauma Bay had been closed for nine months since March of last year due to the Coronavirus, and has just reopened in December under new regulations, which have reportedly drastically improved the water quality environment.  The fact that the global environment is being improved by Coronavirus may be one of the byproducts that we should be happy about.
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ハナウマベイ・トレイル、正式には「 Hanauma Bay Nature Preserve Park Trail」。

Hanauma Bay Trail, officially known as "Hanauma Bay Nature Preserve Park Trail".

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遠くにはカハラやダイアモンドヘッドが広がる。

Kahala and Diamond Head were seen in the distance.
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振り返るとココクレーター。地球の自然は美しい。

Looking back at the Koko Crater.  Nature on earth is beautiful.
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さらに進むとハナウマベイの全景。以前より圧倒的に透明度が高く、青い珊瑚礁が。

Further on, a panoramic view of Hanauma Bay.  The clarity of the water is much higher than before, and there are blue coral reefs.
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トレイル後半には陽が傾き、ダイアモンドヘッドのシルエットがくっきりと浮かび上がる。

By the second half of the trail, the sun was setting and the silhouette of Diamond Head was visible clearly.
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美しいハワイのサンセット。

A beautiful Hawaiian sunset.
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さて今夜のディナー。まずは、いつものベビースピナッチとブルーベリーのサラダ。ドレッシングにはたっぷりのガーリックとレモンを効かせ、甘みは砂糖ではなくフルーツで加えるのが我流。ハワイの野菜は新鮮で美味しい。

For tonight's dinner, started with the usual baby spinach and blueberry salad.  The dressing has a lot of garlic and lemon, and the sweetness comes from the fruit, not sugar, which is the style.  Hawaiian vegetables are fresh and delicious.
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白ワインはロワールのシュナン・ブラン。先月伺った浜松の名店「貴田乃瀬」のソムリエールの女将さんに、豚バラ肉ブロックのローストに合わせて頂き、大変感激したことを思い出す。

The white wine was Chenin Blanc from the Loire.  Remember how impressed when the sommelier proprietress of "Kitanose", a famous restaurant in Hamamatsu, Japan, served it with roasted pork belly block last month.

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今宵合わせたのは、プロヴァンスの郷土料理、大好きな「鱈のブーリッド」。

Tonight, paired it with the favorite dish from Provence, "Cod Bourride".
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レシピはもちろん「シェ・ジャニー 春田光治の12カ月」から。時短の為、味の決め手となる魚のブイヨンは致し方なくレディメードを…。出来栄えはだいぶ違うが、不世出の名シェフ・ジャニーさんのご冥福をお祈りするひととき。

The recipe is, of course, from "Chez Johnny: Twelve Months of Koji Haruta".  Since in the travel, had no choice but to use ready-made fish bouillon, which is the key to the flavor.  The result was quite different, but it's a time to pray for the soul of chef Johnny, the genius chef whose spirit never die.
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ジャニーブログのレシピはこれ。

Here is the recipe from Johnny blog.

http://chezjohnny.blog18.fc2.com/blog-entry-1400.html

 

赤ワインは、カリフォルニア・セントラルコーストA.V.A.のモントレー・サンタルチアハイランドのピノ・ノワールを。サンフランシスコ南部からサンタバーバラまでの南北400キロある広大なセントラルコーストA.V.A.は、ナパやソノマ同様、多くの高級ワインを生産しているエリア。沿岸部は冷涼な産地が多く、優良なシャルドネピノ・ノワールを栽培している。中でもサンタルチアハイランドはブルゴーニュの品種で知られるとの事。やはりブルゴーニュのようにエレガントで、綺麗な味わい。

美味しい食事とワインで、静かなハワイの夜は更けていく。

The red wine was a Monterey Santa Lucia Highlands Pinot Noir from California's Central Coast A.V.A.  The vast Central Coast A.V.A. stretches 400 kilometers from north to south from San Francisco south to Santa Barbara, and like Napa and Sonoma, it is an area that produces many fine wines.  Many of the coastal regions are cooler and grow excellent Chardonnay and Pinot Noir.  Among them, the Santa Lucia Highlands are known for their Burgundy varieties.  It is still as elegant and beautiful as Burgundy.  With delicious food and wine, enjoyed the quiet night in Hawaii.
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ブーリッドはブイヤベースと同様に南仏の料理だが、作るのは遥かに簡単。鱈だけではなく色々な魚や海老などを使いレシピもある。ブイヤベースは地中海以外の魚で作るのはジャニーさん(シェ・ジャニー)のおすすめではなかったが、もし作るのなら濃く作ればいい、というのがアドバイスだった。

Bourride, like bouillabaisse, is a dish from the south of France, but is much easier to cook.  There are other recipes that use not only cod, but also various fish and shrimp.  It was not chef Johnny's (Chez Johnny) recommendation to cook bouillabaisse without Mediterranean fishes, but his advice was to make it thicker (more fish) if do it without Mediterranean fishes.

https://winelovers2050.hatenablog.com/entry/2019/09/20/033612

https://winelovers2050.hatenablog.com/entry/2019/09/20/163236

http://chezjohnny.blog18.fc2.com/blog-entry-698.html

http://chezjohnny.blog18.fc2.com/blog-entry-717.html

 

 

 

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