(Sapporo-45/Towairaito (twilight))日本美味しいもの巡り Japan delicious food and wine tour

札幌に帰郷。週末の大雪も消え、街には華やかなイルミネーション。

Returned to Sapporo.  The heavy snowfall on the weekends has already disappeared, and the city was brilliantly illuminated.

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清田区にある地元密着型・洋食レストランの超人気店「とわいらいと」へ。平日の夕方早めに伺ったが、既に家族連れやご年配、老若カップルで満席で驚く。テイクアウトを事前に注文した事が、密を避ける意味でも幸いした。

Went to "Towairaito (twilight)", a very popular Western restaurant in Kiyota Ward.  Visited early on weekday evenings, but was surprised that it was already full with families, elderly people, and young and old couples.  Fortunately had ordered the takeout in advance to avoid the crowd.

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人気メニューのポークソテーとチーズインハンバーグを。

Ordered popular menus of pork saute and cheese in hamburger.
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(メニューとわいらいと 清田区 - Rettyより)

(from Menu Towaraito Kiyota Ward --Retty)

サラダには、タルタルのドレッシング。ドレッシングは、梅・タルタル・すりおろし野菜の3つから選べる。プロシュートは当方で乗せたもの。2人分でたっぷり。タルタルの酸味と旨味のバランスが絶妙、市販のフレンチドレッシングを美味しくした感じで美味。これだけでも買いたい。

Tartar dressing for salad.  Can choose one from three dressings: plum, tartar, and grated vegetables.  The prosciutto was the one put on lator.  Plenty for 2 people.  The balance of sourness and umami of tartar was exquisite, and it tasted like a delicious French dressing on the market.  Wanted to buy this alone.
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ポークソテーは1人分でたっぷりのボリューム。人気メニューだけあり、ポークもソースも絶品。1つだけ選べと言われたらポークソテーを選ぶ。これだけでご飯がいける。

Pork saute had plenty of volume for one person. As it was a popular menu, the pork and sauce are both excellent.  If asked to choose only one, would choose the pork saute.  Could eat as much rice as like with just this.
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チーズ入りハンバーグ。これも1人分だがチーズもお肉もソースもたっぷり。ジュワッと美味しい。

Cheese in hamburger.  This was also for one person, but with plenty of cheese, meat and sauce.  It was juicy and delicious.
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別の日のピーク前の店内。クラシックでゆっくりとできる。

Inside the restaurant before the peak on another day.  Classic and relaxed.

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今回感心したのが、札幌の名だたる洋食レストランが全てテイクアウトに対応していること。公式サイトにテイクアウトメニューを載せている。10-11月に来た時には無かったと思う。

withコロナ時代には当たり前だが、他都市では作業負荷や容器コストなどがネックとなり、対応しないレストランが多い。春に始めたもののGOTO EATが始まると止めてしまったところも多い。10月に伺った「レストラン西川」も今はHPにテイクアウトメニューをアップしている。

Impressed that most the famous Western restaurants in Sapporo now support takeout services.  The take-out menus are posted on their official websites.  Don't think these were there when came in October-November.

In the with-Coronavirus era, takeout should be the must service, but in other cities, there are still many restaurants that do not support the service due to the work loads and food container costs.  Although started in spring, many stopped the service when GOTO EAT campaign started.

"Restaurant Nishikawa" that visited in October now posts a take-out menu on its website.

https://winelovers2050.hatenablog.com/entry/2020/10/22/184454

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(レストランにしかわHPより)

(From Restaurant Nishikawa HP)

「とわいらいと」は、地元の常連と思われる方々で満席。年齢層は若干高めで「コメダ珈琲」のよう。今回試しに2品テイクアウトしてみたが、美味しくてサラダ付き。味良し、ボリューム満点、コスパ最高と、超人気の秘密がわかった。用意したワインを飲むのを忘れるほど。

あいにくの天気でグレートコンジャンクションの方は観測出来なかったが、期待以上に豪華で大満足のテイクアウトディナーを楽しんだ。札幌は美味しい。

"Towairaito (twilight)" was full of customers who seemed local regulars.  The age group was a little higher and it seemed similar to those of "Komeda Coffee". This time tried taking out 2 dishes, and found those were good and came with delicious salads.  Realized the secret of their super popularity, good taste, large volume, and the best cost performance.  Forgot to drink the wine prepared.
Unfortunately, the weather did not allow to observe the Great Conjunction last two days, but could enjoyed a more luxurious and satisfying take-out dinner than expected.



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