(Ise-5/Grand Shrine-Toyo ken)日本美味しいもの巡り Japan delicious food and wine tour

伊勢神宮へ、まず外宮へ参拝。ここは左側通行。

Visited Ise Jingu shrine, first to the outer shrine. Left side traffic in the outer shrine.

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外宮の御正宮。食を司る豊受大御神

The outer shrine's main shrine building.  Toyouke Omikami, the god who controls foods.
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別宮の多賀宮豊受大御神の荒御魂に色々と願いとお祈り。

Taganomiya, the annex shrine.  Various wishes and prayers to the rough soul of Toyouke Omikami.
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外宮の神馬。食事中はこちらにお尻を向けていたが、食事が終わってからは首を出して参拝者を確認している。

Sacred white horse of the outer shrine.  It turned the hips toward here during meal, but after the meal, it put the head out to check worshipers.
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続いて内宮へ。こちらは右側通行。

Then to the inner shrine.  Right side traffic here.

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伊勢神宮では、飛鳥時代天武天皇が発案し、次の持統天皇が開始して以来、約1300年に亘り20年毎の「式年遷宮」を繰り返してきた。先の式年遷宮はついこの前と思っていたが、実際には平成25年と、もう7年前。次回の式年遷宮があと13年後に迫っている。

At Ise Jingu shrine, "Shikinen Sengu", the scrap and build ceremony, has been repeated every 20 years for over 1300 years since ​Emperor Tenmu enacted during the Asuka period and next Empress Jito stated in 690.  Thought the previous ceremony took place just few years ago, but in reality it was seven years ago.  The next ceremony is approaching 13 years later.
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五十鈴川はいつも清らかで心が洗われる。

Isuzu River is always pure and can feel refreshed.
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内宮(皇大神宮)の御正宮、天照大御神

The main shrine of the inner shrine (Kotai Jingu), Amaterasu Omikami, the supreme god.
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正宮から荒祭宮に行く階段の真ん中に有る、踏んではいけない、とされる石。天から降ってきた石だからとか、人や天の形の割れ目があるからとか、中央は神様の通り道だからとか諸説ある。

A stone in the middle of the stairs leading from the main shrine to the Aramatsuti no Miya shrine, which is said not to be stepped on.  There are various theories such as because it is a stone that has fallen from heaven, because there are cracks in the shape of people and heaven, or because the center is the path for God.
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別宮の荒祭宮天照大御神の荒御魂に色々と願いとお祈り。

Aramatsuri no Miya, the annex shrine.  Various wishes and prayers to the rough soul of Amaterasu Omikami, the god.

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ランチは津の老舗洋食店「東洋軒本店」で。11時過ぎにはほぼ満席。

Lunch is at Toyo ken head branch, a long-established Western restaurant in Tsu.  Almost full just after 11 o'clock.

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東洋軒は明治22年に東京三田に牛鍋屋「今福」として設立され、明治の元勲に請われ明治30年に西洋料理の「東洋軒」を併設。以来精養軒などと共に日本の洋食界をリード。その後三重県津市に出張店を開設し暖簾分け。

"Toyo ken" was established as a beef pot restaurant "Imafuku" in Mita, Tokyo in 1889, and with requests from politicians of the Meiji government it opened a Western style restaurant "Toyo ken" in 1897.  This restaurant, along with Seiyo ken, has been leading the western food industry in Japan.  Its opened a remote branch in Tsu City, then with the Toyo ken brand, the branch became independent. 

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「ランチコース」の「ブラックカレー付き」と「デザート3種付き」を。

Ordered "Lunch courses" with "black curry" and "with 3 kinds of dessert".
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じゃがいものポタージュスープ。

Potage soup with potatoes.
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ローストポーク。とろけるような食感。スパニッシュオムレツも。

Roast pork.  Soft and melting texture.  Spanish omelet is served together.
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ブラックカレー。マイルドな洋風のカレー。

Black curry rice.  Mild Western-style curry.
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デザート3種。バナナタルトもプリンも抹茶アイスも美味しい。

3 kinds of dessert.  Banana tart, pudding and Maccha green tea ice cream are all delicious.
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帰りに、同じく津の食肉店「朝日屋」にも立ち寄る。松坂牛が大量に安価に販売されていることもさることながら、松阪牛を買い求めに来る地元客でお店はごった返していた。三重の人々は本当にうなぎと牛肉が大好き。

On the way back, stopped by Tsu's butcher shop "Asahiya".  In addition to that Matsusaka beef is sold at a low price by large volume here, many local customers come to buy Matsuzaka beef so the shop was very crowded.  Mie people really love eels and beef.

 


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