(Tokyo-24/Chez Johnny-Bon Chemin)日本美味しいもの巡り Japan delicious food tour

偉大なシェフ「Johnny」春田光治さんが他界されてから50余日、素人風のボルドー風ステーキで故人を偲ぶ。今や書籍やブログに記録されたレシピが貴重な遺産となった。

About 50 days after the great chef "Johnny" Koji

Haruta passed away, so remembered him with homemade Bordeaux-style steak (Entrecôte à la Bordelaise).  Johnny's recipes recorded in the books and blogs are now the priceless legacy.

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ワインは、以前NY辺りで購入しセラーに隠れていたナパのメルロー(2011)を開けることに。カベルネ・ソーヴィニョンの濃い色に比べると小豆色を帯び、プルーンや甘いスパイスのようなワイン教本通りの香り。味わうと芳醇でまろやか。高価なものではないが、丸みを帯び酸味もタンニンも主張せず、メルローの良いところだけが凝縮されている。しみじみ、ワインは価格ではないと思う。メルローがフランスで最も栽培されている事にあらためて納得。

Opened Merlot (2011) from Napa, which was bought in NY or so before and hidden in the cellar.  Compared to the dark color of Cabernet Sauvignon, it has a russet color and aroma of wine textbooks such as prunes and sweet spices.  It is rich and mellow when tasted.  It's not expensive but is matured and doesn't claim sourness or tannins, only the good nature of Merlot is condensed.  Reconfirmed wine shouldn't be valued by price.  Convinced also that Merlot is the most cultivated in France.

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翌日は、以前テイクアウトを楽しんだ五本木のフレンチ「ボンシュマン(Bon Chemin)」のランチへ。案内されたテーブルにはさりげなく手書きの名前入りの小さなプレートが置かれ、心が温まる。

ボンシュマンとは良き道という意味。シェフの真っ直ぐな心意気、志が伝わってくる素敵な店名。

The next day, went for lunch to the French restaurant "Bon Chemin" in Gohongi, enjoyed takeout menus previously.  A small plate with a handwritten guest name is casually placed on the guided table, warming the heart.

Bon Chemin means a right path.  A wonderful name that conveys the chef's straightforward spirit and aspirations.
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前回はコロナの真っ最中で鴨のコンフィと仔羊のスパイス煮込みとをテイクアウトで頂いた。今回はプリフィクスランチを頂く。初めて。

https://winelovers2050.hatenablog.com/entry/2020/06/15/011233

Last time, had a duck confit and a stewed lamb with spices for takeouts in the middle of the corona chaos.  This time, had a prefix lunch. First time here.

https://winelovers2050.hatenablog.com/entry/2020/06/15/011233
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前菜1、肉厚な宮城産サワラを、藁で瞬間薫製したマリネ。スモークの加減がちょうどいい。

Appetizer 1, Marinated thick fillets of Spanish mackerel from Miyagi prefecture, instantly smoked with straw.  The smoke time is just right.
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前菜2、秋ナスのガスパチョ。トマトや叩き胡瓜それにアサリが入った食べるスープ。具沢山でかつ食感が楽しめる大満足な一品。

Appetizer 2, autumn eggplant gazpacho.  Soup for eating with tomatoes, crushed cucumbers and clams.  A very satisfying dish with plenty of ingredients and a pleasant texture.

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豚肉のリエットが添えられた、温かい自家製パン。

Warm homemade bread with pork rillettes.
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メイン1、鴨のモモ肉のコンフィ、野菜のスープ添え。この組み合わせが素晴らしく、鴨の皮の香ばしさが口の中で上品に拡がり、全くぎとぎとしない。テイクアウトも美味しかったが、やはりお店で頂くのは格別。

Main dish 1, duck thigh confit with vegetable soup.  This combination is wonderful, and the aroma of the duck skin spreads elegantly in the mouth, making it not too oily.  The takeout menu was good, but having here is even better.
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メイン2 、トリップの煮込み、パスティス八角風味。間違いなく、これまで頂いたトリップの3本の指に入る。八角のリキュールがほんの少しの隠し味で効きいい味わいを出している。

Main dish 2, stewed tripe, Pastis' star anise flavor.  No doubt, it's one of the top three of the tripe ever had so far.  Pastice, star anise liquor, provides slight hidden flavor, gives a nice taste.
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バニラアイスクリームとクレームブリュレ。焦がしたクリームの言葉通りパリパリの焦がしたキャラメルがアクセントで、プリン好きには堪らないデザート。紅茶もポットで出てきて、温かいミルクと一緒にたっぷり頂けて嬉しい。

Vanilla ice cream and creme brulee.  An unbearable dessert for pudding lovers, with a crispy caramel accent like the word, charred cream.  Tea is served in the pot, and make happy to have plenty of it with warm milk.
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紙マットの絵が可愛い。一つ一つが記憶に残る丁寧なお料理と、さり気なく気持ちの良いサービス。御馳走様でした。

The drawings on the paper table mat are lovely.  Carefully cooked dishes, each memorable, casual but pleasant services, nice treats.
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帰りに、ボンシュマンそばのパティスリー「スリール(SOURIRE)」でフィナンシェを。

On the way back, bought financier at the patisserie "SOURIRE" near Bon Chemin.
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美味しいフレンチを頂くと思い出すのはJohnnyさんが作られた宝石のようなお料理の数々。

そして食後も至福の時間、ウイットに富んだ会話。もっともっと長くご活躍頂きたかった。今頃、天国で住人相手に腕を奮っていらっしゃるかな。

Whatever good French dishes enjoy, always remember the great dishes by chef Johnny.
And after the meal, blissful time with wit-rich conversations.  Wish him to have been active for longer time.  Just wonder if he is now working hard for resident customers in the heaven.

 



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