(Sapporo-19/Houheikan-Ramens)日本美味しいもの巡り Japan delicious food tour

たまには文化活動をと豊平館(ほうへいかん)へ。明治13年札幌大通りに建てられた西洋式ホテルで、その後中島公園内に移築され保存。札幌市の観光キャンペーンのため、通常有料の豊平館も8月の1ヶ月間入場無料となっている。

Visitd Hoheikan as cultural activities.  A Western-style hotel built on Oodori Boulevard in 1891, then moved to Nakajima Park and preserved.  Due to the Sapporo city tourism campaign, the normally paid Hoheikan entrance is free for a month in August.

f:id:winelovers2050:20200813124715j:image
2階の大広間から緑の公園が。

View of the green park from the large hall on the second floor.
f:id:winelovers2050:20200813124702j:image

大正天皇(皇太子殿下)の行啓の絵を飾る大広間。

A large hall with a painting of the enlightenment of Emperor Taisho (His Crown Prince).
f:id:winelovers2050:20200813124710j:image

明治、大正、昭和と3代の天皇が訪れた格式の高い洋館。

A prestigeous Western-style building visited by the three generations of Emperors of the Meiji, Taisho, and Showa.
f:id:winelovers2050:20200813124706j:image

(Ramen shop 3) 豊平館から歩いて30分弱の豊平区平岸「MEN-EIJI」へ。魚介豚骨スープの名店。

(Ramen shop 3) To "MEN-EIJI" in Toyohira-ku Hiragishi, which is less than 30 minutes walk from Houheikan.  A famous ramen restaurant for seafood pork bone soup.

f:id:winelovers2050:20200814190013j:image

魚介豚骨醤油ラーメンと、敢えて札幌味噌ラーメンを。

Ordered seafood and pork bone soy sauce and Sapporo miso ramens.
f:id:winelovers2050:20200814190003j:image

スープだけでなく、道産小麦を使った麺に拘っている様子。

Not only the soup, but they are proud of noodles made from Hokkaido wheat.
f:id:winelovers2050:20200814190008j:image

魚介豚骨醤油ラーメン。豚骨の臭みもなく魚介のまろやかな味に仕上がっている。麺はもちもちのストレート。

Seafood and pork bone soy sauce ramen.  It has a mellow taste of seafood without the smell of pork bones.  The noodles are chewy and straight.
f:id:winelovers2050:20200814185956j:image

札幌味噌ラーメン。魚介豚骨とは一線を画し、スタンダードな味噌ラーメン。麺はスタンダードなちぢれ麺だが、やはり道産小麦の麺でもちもち。ここも北海道ミシュランガイド(特別編)掲載店だった。

Sapporo miso ramen.  A standard miso ramen that differs from the original ramens with seafood and pork bone soups.  The noodles are standard curly noodles, but they are still chewy made from Hokkaido wheat noodles.  This is also a ramen shop listed in the Hokkaido Michelin Guide (special edition).

f:id:winelovers2050:20200814190025j:image

 

(Ramen shop 4) 過日は、今札幌でトップクラスの実力店とされる豊平区美園の「彩未(さいみ)」へ。運良く行列が無いタイミングで訪問。

(Ramen shop 4) On a past day, headed to "Saimi" in Toyohira-ku Misono, which is now considered to be one of Sapporo's top-class ramen restaurants in these days.  Lucky enough to visit when there was no waiting line.

f:id:winelovers2050:20200820203127j:image

辛味噌と辛醤油を注文。昨今の札幌ラーメンの中で、かなり良心的な価格。

Order spicy soy sauce and miso ramens.  These are reasonably priced as Sapporo ramens in these days.
f:id:winelovers2050:20200820203136j:image

辛醤油ラーメン。店主のお勧めらしい。

Spicy soy sauce ramen.  The best recommended by the shop owner.
f:id:winelovers2050:20200820203131j:image

辛味噌ラーメン。生姜が効いた複雑な旨味が楽しめる。

Spicy miso ramen.  Can enjoy the complex taste with a fresh ginger flavor.
f:id:winelovers2050:20200820203139j:image

帰るときには店の外に行列が出来ていた。札幌の有名ラーメン店は、昼営業と夜営業の間に休業時間が入り、さらに休業日や昼のみ営業日があるため、事前にHPなどで確認してから訪問することがお勧め。ここも北海道ミシュランガイド(特別編)掲載店だった、これに関係なく超人気店だが。

There was a line outside the shop when came back.  Since most famous ramen shops in Sapporo have closed hours between daytime and evening hours, and there are all-day-closed days or daytime-only-days in a week, it is recommended to check the website in advance before visiting.  This is also a ramen shop listed in the Hokkaido Michelin Guide (special edition), but is anyway the most popular one in the town.

f:id:winelovers2050:20200826234704j:image

 

(Ramen shop 5) もう一軒、別の日に北区新川の「Hide」へ。余り人が歩いていない道路にぽつんと建っている。

(Ramen shop 5) On another day, headed to "Hide" in Kota-ku Shinkawa.  It stands alone on a road where very few people are walking.

f:id:winelovers2050:20200822203503j:image

無化調・自家製麺を謳い、魚介系を得意とする店。

The shop is proud of no artificial seasonings used and its homemade noodles, and is specialized in unique fish soup stocks.

f:id:winelovers2050:20200822203432j:image

札幌に多い辛味噌。辛味よりも濃厚さともちもちの自家製麺が際立っている。

Spicy miso, popular in Sapporo.  Rather than hotness, can enjoy its rich flavored soup and chewy homemade noodles.

f:id:winelovers2050:20200822203427j:image

塩。魚介系の香りが全体を包む。

Salt.  The scent of the seafood is covering the whole noodle.
f:id:winelovers2050:20200822203437j:image

郊外にあり、ゆっくりと味と香りを楽しめる店。

The shop is located in the suburbs and can enjoy taste and flavor without any hussle.

 

 

👉このブログ一覧や最新のメモはこちら。

     Click here for this blog list and the latest notes.

     https://winelovers2050.hatenablog.com/