(Sapporo-16/Hofe)日本美味しいもの巡り Japan delicious food and wine tour

狸小路のそばの評判のフレンチレストラン「ホフ(Hofe)」へ。ビルの2階で最初は分かりにくい。中のインテリアは落ち着いていて感じが良い。

Went to the well reputable French restaurant, "Hofe", near Tanukikoji Avenue.  Hard to find at first as it is located on the second floor of the old building.  The interior is calm and comfortable.

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料理はお任せコースを。ここのワインリストは豊富。

Ordered the restaurant's dinner course.  The wine list here is extensive.
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ワインリストから、昨年訪問したフランス南西地方の街カオールのワインを注文。カオールはマルベックを使用したタンニン豊富な「カオールの黒(Vin noir)」で有名。手軽な値段で果実味溢れる赤ワインが楽しめる。適度なボディと森の中を思わせる深い香り。食事と共にすることで真価を発揮する品種。

From the wine list, ordered the wine from Cahors, a historic town in the southwestern France that visited last year.  Cahors is famous for the tannin-rich "Cahor black (Vin noir)" using Malbec.  Can enjoy red wine full of fruit at a reasonable price.  A moderate body and a deep scent reminiscent of the forest.  A variety that demonstrates its true value when taken with meals.

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アミューズサクラエビ入りのファーブルトン。もちもちとしたプディングの食感にサクラエビが良いアクセントになり、軽く頂ける。

The amuse is Fabreton with Sakura (small) Shrimp.  The shrimps are good accent for the chewy texture of the pudding and can enjoy it smoothly.
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アペタイザー1はアジとパプリカのテリーヌ。肉厚のスモークされた鯵とパプリカ。大変美味。

Appetizer 1 is terrine of horse mackerel and paprika.  Thick smoked horse mackerel and paprika.  Very delicious.
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アペタイザー2は、「時知らず」のスモークサーモンに、イタリア野菜のプンタレッラと枝豆のソースが添えられたもの。これまで「時知らず」を食したことがあまりなかったが、脂が適度に乗り、その旨味がスモークで凝縮されている。

パンが美味しい。聞くと札幌の「ブーランジェリー コロン」のバゲットとのこと。世田谷「シニフィアンシニフィエ」の店主がグランシェフを務め、北海道小麦100%とのこと。美味しいはず。

Appetizer 2 is a smoked salmon of "Tokishirazu" (premium salmon in Hokkaido), accompanied by Italian vegetables Puntarella and edamame (soybeans) sauce.  Haven't eaten "Tokishirazu" salmon so often, and found its fat is moderately spread and the umami taste is condensed with smoke.
Bread is also delicious.  When ask about it, heard that it is a baguette from “Boulangerie Colon” in Sapporo.  The owner chef of "Signifiant Signifie" (Tokyo) serves as the grand chef here and uses 100% Hokkaido wheat.  It should be delicious.
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メイン1のキアラ(アオハタ)のポアレ、モロッコインゲンとつるムラサキ添え。ここでパンのお代わり。

Main dish 1 is Yellow grouper poeler with Moroccan green beans and Indian spinach.  Another bread with it.
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メイン2の鴨のロースト。ラング産とのことだがシャロン産かも。またパンのお代わり。

Main dish 2 is Roast duck.  Heard the duck is from Langue, but it may be from Challans.  Another bread again.
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デザートはメニュー上の5種から選択。

Choose from five desserts on the menu.
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クレムブリュレ。山椒の香りがして美味しい。初めての味。

Creme brulee.  The scent of Sansho, Japanese pepper, is delicious.  First experience.
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ブランマンジェ。ライムリーフの香り。タイではバイマックルーと呼ばれ、トムヤムクンでお馴染みの野菜。

Blancmange.  Lime leaf scent.  In Thailand, it's called Bai Maccle, a vegetable familiar with Tom Yum Kung.
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締めはエスプレッソ。

The very last is espresso.
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前菜からデザートまで全てが丁寧で、かつシェフの研ぎ澄まされたセンスが光る。唯一無二のお料理の数々を楽しんだ。

涼しくなった帰り道に、ニッカウィスキーの看板が新しくなったすすきのを通る。

Everything from appetizers to desserts is well prepared, and the chef's well-honed sense is realized.  Enjoyed many unique dishes.
On the way back when it become chilly, walk by the Nikka Whiskey's renewed sign in Susukino.
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