(Sapporo-10/Le Gentilhomme)日本美味しいもの巡り Japan delicious food tour

札幌へ。北国の夏は空も高く清々しい。

すすきのに隣接する中島公園は再整備が進み、重要文化財豊平館やコンサートホールのKitaraがあり、今や札幌の文化的拠点の一つ。滞在場所にも近く、散歩にちょうど良い。

Came to Sapporo.  The summer in the Northern country gives cool air and high sky.  The Nakajima Park, the south of Susukino, is renewed with the historic Hoheikan building as a national cultural property and Kitara Concert Hall, and is one of the cultural bases in Sapporo.  Good for a walk.
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繁華街のすすきのを通り抜け、歩いて大通公園へ。爽やかな空気。

Walked through Susukino in the downtown area to Oodori Park.  Refreshing air.
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北上し、札幌駅を通過して北大キャンパスを目指す。今日の目的地は、北十二条付近の北大構内ポプラ並木。

Went north and pass Sapporo Station to the Hokkaido University Campus.  Today's destination is the row of poplar trees on campus near Kita-12 jo street.

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キャンパスは広大で川も流れており、市民の憩いの場所にもなっている。全てまわるには自転車が必要。

The campus is vast and the river flows through, making it a place for citizens to relax.  Need a bicycle to go all around.

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札幌は地下街が拡大中。大通りから札幌駅までの地下街が出来てから人の流れが変わり、今では地上よりも地下の方が人が多く歩いているようだ。

Underground malls are expanding in Sapporo.  The flow of people has changed since the underground malls were built from Oodori to Sapporo Station, and now there seem more people walking underground than streets upstairs.

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散歩中に「根室花まる」寿司を発見。早速ショートストップして軽食を。

北海道は「根室花まる」(根室)、「トリトン」(北見)、「なごやか亭」(釧路)が人気トップ3らしい。

Found "Nemuro Hanamaru" sushi bar during the walk.  Short stop immediately for a light meal.
In Hokkaido, “Nemuro Hanamaru” (from Nemuro), “Triton” (from Kitami), and “Nagoyaka Tei” (from Kushiro) are the top 3 most popular sushi bar chains.
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炙りほっき、炙り時知らず、本ずわいかに味噌などが北海道らしい。

The roasted surf clams, roasted Tokishirazu (premium salmon), and snow crab meat and miso, etc., are typical sea gifts of Hokkaido.

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今宵は正統派フレンチ、ル ・ジャンティオム。前回は半年前、再訪となる。

https://winelovers2050.hatenablog.com/entry/2020/02/27/091152

Tonight enjoy authentic French cuisine at Le Gentilhomme.  Second visit after the last visit half a year ago.

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久しぶりのフレンチコースに期待。

Expect the first French course at restaurant since long time ago.

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ワインはソムリエに相談し「ボーヌ・ド・シャトー プルミエ・クリュ2015」。赤系果実、チェリー、苺の香り。バランスの良い、軽やかさも繊細さも持ち合わせた端正な味。これはオードブルからメインまでずっと寄り添ってくれそうだ。

For wine, consulted the restaurant som and asked "Beaune de Château Premier cru 2015".  Aromas of red fruits, like cherries or strawberries.  Well-balanced, neat taste with lightness and delicacy.  Could enjoy it all through appetizer to main.

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オードブル三種。鴨のロースト、ほうれん草のチュロス、蟹みそのムース。

Three kinds of aperitif.  Roast duck, spinach churros, crab miso mousse.

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サラダに添えられているのは、花ズッキーニの蟹肉詰めのフライ。花ズッキーニの旬は6月から8月くらい。イタリアンではモッツァレラチーズとアンチョビを詰めてフリットにするが、今日は贅沢に蟹肉。ズッキーニは花が甘く、実はアスパラの風味。甘みと苦味、塩加減のバランスが良く、堪らない美味しさ。レモンソースが合う。

Flower zucchini fried with crab meat.  The best season for flower zucchini is from June to August.  In Italy, mozzarella cheese and anchovies are stuffed to make a frit, but today it is with a luxurious crab meat.  Zucchini has sweet flowers and actually has asparagus flavor.  The balance of sweetness, bitterness and saltiness is good, and the taste is unbearable.  Lemon sauce goes well.

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次はフォアグラ入りクレームブリュレ。表面はパリパリの食感、見た目はデザートだが、味わうとしっかりフォアグラ。初めて頂いたがこれはクセになる。ここでしか頂けない味かもと思い調べたら、フランスではポピュラーらしく、ピカールのフォアグラのレシピにもあった。

Next is creme brulee with foie gras.  The surface is crispy and the appearance is a dessert, but it tastes foie gras.  Enjoy it for the first time, and can not live without it.  Thought it might be the only one that could get here, but it seems popular in France; Picard shows a recipe for its foie gras.

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本日のお魚は、真鯛のポアレ、サフランフライ乗せ、ゴボウ、バジルソース。

Today's fish is sea bream poire, with saffron fry and burdock and basil sauces.

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お肉は、大好物の鴨のコンフィ、クミン風味の人参ソース。ジューシーな鴨とブルゴーニュピノ、合わない訳がない。

The meat is the favorite duck confit and carrot sauce with cumin flavor.  The combination of juicy duck confit and burgundy Pinot are incompatible.

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お口直し的な最初のデザートは、青林檎とミントのゼリー。爽やかで口の中がリセットされる。

The first refreshing dessert is an apple and mint jelly.  The tastes are refreshing and reset.

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そして、ワゴンサービスから選ぶデザート盛り合わせ。当然、全部入り。ガトーショコラ、クレムブリュレ、バスク風チーズケーキ、レモンカードのタルト、バニラとキャラメルのアイスクリームなど。

And a second dessert platter to choose from wagon service.  Of course, all are asked.  Gateau chocolate, creme brulee, Basque cheesecake, lemon cake, vanilla and caramel ice cream, etc.

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素晴らしいフレンチのフルコースに舌鼓を打つ。

Enjoyed a full French course.




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