(Special/Chez Johnny night #2)

Johnnyさんを偲ぶためのChez Johnny night 第2夜。今晩は「シェ・ジャニー 春田光治の12カ月」から「塩鱈のブランダード」を真似て作ろうと思う。

今日の写真は「シェ・ジャニー 春田光治の12カ月」より。近年安比や盛岡でお会いしてきたいつものJohnnyさん、いつもの笑顔。涙。

Chez Johnny second night to remember Chef Johnny. Tonight, imitate and cook "brandade de morue" from "Chez Johnny, 12 months of Koji Haruta".

 Today's photo is from the recipe book "Chez Johnny, 12 months of Koji Haruta".  The photo is the chef Johnny, whom always met in Appi and Morioka, and his smiling face.

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ワインはエノテカで買ったロゼ。南仏産ではないが、すっきりとした飲み心地で美味しい。一番大きいグラスがJohnnyさん用。有難うを込めて献杯。涙涙。

Today's wine is a rose bought at Enoteca.  It's not from southern France, but it's refreshing and delicious.  The largest glass is for chef Johnny.  Dedication with special thanks.
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ヴェジタブルファースト。トマトのサラダ。

Vegitable first.  A simple tomato salad.

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食材は、アラスカ産ではなく北海道産の真鱈とじゃがいも。レセピ本には、日本産の鱈はは乳化しにくいとあったし、塩鱈ではないけど、作る。

Cod is from Hokkaido not from Alaska.  The recipe book says Japanese cod is hard to emulsify.  And it is not salted cod, but cook it.

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「アラスカ産塩鱈のブランダード」は、この春Chez Johnnyがお取り寄せを始めた時、真っ先にお願いした思い出の料理。レセピを辿りながら、思い出しながら、また涙、涙。

"Brandade de morue" is the very first dish ordered to Chez Johnny when it started the delivery services this spring.  As following the recipe, recalled them with tears again.

 

ちなみに本物はこれ。美しい。

The real brandade de morue is this.  Beautiful,

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春にシェ・ジャニーから塩鱈のブランダードをお取り寄せした時のメモはこれ。ついこの前の4月末。

This is the memo when ordered brandate de morue to Chez Johnny in the spring, April end.

https://winelovers2050.hatenablog.com/entry/2020/04/26/220650

丸の内のヴィロンで買ってきたプーリッシュに合う。Johnnyさんのブランダードとは天地の差はあるけど、美味しかった。

It goes well with the Poolish that bought at Viron in Marunouchi.  It's quite different from chef Johnny's brandade de morue, but is still delicious.
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Johnnyさん、本当に有難う。

Thank you, chef Johnny.