(Tokyo-20/Hugo)日本美味しいもの巡り Japan delicious food and wine tour

目黒区中根にあるフレンチ「HUGO」へ。2017年に開店した「ナチュラルワインと季節のビストロ」を謳う人気店。入口はあまり目立たない。

To French restaurant "HUGO" in Nakane, Meguro-ward.  A popular restaurant that celebrates natural wine and seasonal bistro, which opened in 2017.  The entrance is not very noticeable.
f:id:winelovers2050:20200703140127j:image
f:id:winelovers2050:20200703140109j:image

階段を登ると木目調の心地良さそうな隠れ家のような空間が。ランチは前菜、メイン、デザートがそれぞれ選べるコース。

After climbing the stairs, find a comfortable hide-in space with a grain of wood.  Lunch is a course where can enjoy choices for appetizers, main dishes, and desserts.
f:id:winelovers2050:20200703135948j:image
f:id:winelovers2050:20200703140654j:image

まずは白ワインをグラスで。選んだのは、ロワールのナチュラルなミュスカデ、クールドレザン。果実味も酸もほんのり優しく、また余韻も長めで後から蜂蜜も。冷やし過ぎない方が豊かなアロマを感じる。日差しが弱く曇天のランチに静かに寄り添うワイン。この柔らかいミュスカデに感激し、もう一杯リピート。

First, a glass of white wine.   Choose Loire's natural Muscadet, Cour de raisin.  The fruit flavor and acid are slightly gentle, and the finish is long and honey later.  Feel a rich aroma if don't chill too much.  A perfectly matched wine for a dimly lit and cloudy day lunch.  Deeply moved by the soft Muscadet and ask another glass.
f:id:winelovers2050:20200703140145j:image

まず、冷たいじゃがいものポタージュ、ヴィシソワーズ。オリーブオイルと黒胡椒がアクセント。

First, Vichyssoise, a potage of cold potatoes.  Olive oil and black pepper are added for accents.
f:id:winelovers2050:20200703140228j:image

前菜1は、炙ったいさきのカルパッチョ日向夏フェンネル

Appetizer 1 consisted of roasted Isaki, grunt fish, carpaccio, Hyuganatsu orange and fennel.
f:id:winelovers2050:20200703140032j:image

前菜2は、アンディーブとくるみとゴルゴンゾーラのサラダ。見た目以上に、酸味、苦味、甘みのハーモニーが素晴らしい。シェフの素材に向き合う真摯な姿勢がいっぺんに伝わる。真似したいサラダ。赤ワインに合う。

赤ワインは、メルロー、シラー、カリニャンで約80%、他40種ほどの品種(!)を使ったビオデナミ・ワイン。ブドウは手摘み、亜硫酸塩は無添加、清澄・濾過も行わず、瓶はリサイクル、ラベルは再生紙、と徹底した作り手、ルイ・ジュリアン。アルコール12%と瑞々しく軽快でカジュアルだが、ナツメグやカルダモンのようなスパイス香も僅かにあり、南仏の太陽のような充実した飲みごたえ。

Appetizer 2 is a salad of endive/chicory, walnut and Gorgonzola.  This sour, bitter and sweet harmony is wonderful.  The sincere attitude of chef's facing ingredients is conveyed all at once.  The salad want to imitate at home.  It goes well with red wine.
Red wine is about 80% of Merlot, Syrah and Carignan, and Biodenami wine using about 40 other varieties (!).  Grape is hand-picked, sulphite-free, no clarified or filtered, bottles are recycled, label uses recycled paper.  This is the style of Louis Julien.  It's 12% alcohol, refreshing, light and casual, but it has a slight spice aroma such as nutmeg and cardamom, and has a satisfying drink like the sun in the southern France.
f:id:winelovers2050:20200703140207j:image

メイン1は、ポークソテーとあさりソース。

Main 1 is pork saute with clam sauce.
f:id:winelovers2050:20200703140250j:image

メイン2は、とうもろこしのソテーと鮎のコンフィ。鮎が香ばしく、火入れ加減が最高。鮎ってこんなに美味しいんだ。付け合わせのインゲン、ミニコーンの仕事も丁寧で、感激する一品。

Main 2 is corn saute and ayu, sweetfish, confit.  The sweetfish is fragrant and the best way to control the fire.  Sweetfish confit is so delicious.  A dish that is polite and inspiring as accompanied  with beans and minicorn.
f:id:winelovers2050:20200703140052j:image

デザートでさらなる感動が。デザート1は、ルバーブのタルトとマスカルポーネのクリーム。ルバーブの酸味とチーズが合う。野菜とフルーツの中間のようなルバーブ。真剣に向き合ったのは初めてだが、このタルトでファンに。

Further excitement with dessert.  Dessert 1 is rhubarb tart with mascarpone cream.  The rhubarb sourness and cheese match.  The first experience of seriously facing rhubarb as a food, and become a fan.
f:id:winelovers2050:20200703140011j:image

デザート2は、クレーム・キャラメル。濃い目に煮詰められたほろ苦いキャラメルソースがたっぷりプリンにかけられており、プリン好きには堪らない。

Dessert 2 is brûlée caramel.  A rich bittersweet caramel sauce is put on the pudding and it's too tasty for caramel and pudding lovers.
f:id:winelovers2050:20200703135911j:image

繊細で滋味溢れる、素材を知り尽くした料理の数々。店内の優しい雰囲気や食器も味わい深い。美味しく素晴らしいひとときを過ごした。

A variety of delicate and delicious dishes with a full knowledge of the ingredients.  The gentle atmosphere and tableware in the restaurant are also nice.  Enjoy a delicious and wonderful time.

 

👉このブログ一覧や最新のメモはこちら。

     Click here for this blog list and the latest notes.

     https://winelovers2050.hatenablog.com/