(Tokyo-19/Chez Johnny)日本美味しいもの巡り Japan delicious food tour

今週末は、待ちに待って開封する春田シェフ・盛岡のシェ・ジャニーからのお取り寄せ「黒目豆のカスレ」。合わせるのはキャンティのサンジョベーゼ(赤)とナパヴァレーはスタッグス・リープのシャルドネ(白)。

This weekend's menu was the long-awaited  "Cassoulet de Doliques à l'œil noir" to open, from the chef Haruta's Chez Johnny in Morioka.  The matched wines are Chianti Sangiovese (red) and Napa Valley's Stags Leap Chardonnay (white).

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昨年トスカーナのグレーヴェ・イン・キャンティを訪れた時、ちょうど賑やかに収穫祭を開催していた。
When visited Greve in Chianti of Tuscany last year, it was a lively harvest festival going on.
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まずベジタブル・ファースト。京丹後で買って来た地元産トマトと胡瓜、そして長崎産の人参のキャロットラペ。ツナ缶のオイルを少々入れて旨味をプラス。

Vegetable first.  Local tomatoes and cucumbers bought bought in Kyotango this week, and carrot rappe by Nagasaki's carrot.  A little oil from the tuna can added.
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アワビのシャンパン蒸しを冷蔵庫でゆっくり解凍し忘れたので、以前シェジャニーからお取寄せしたシベリアの水餃子・ペルメーニを、溶かしバターと昨年那覇で購入した熟成シークワーサーソースで頂く。4個で我慢。

Forgot to unfreeze the streamed abalone with champagne in advance in the refrigerator, so unfreeze Pelmeni instead, the Siberian dumplings, which were ordered at Chez Johnny previously, and enjoyed them with melted butter and an aged Shekwasha juice purchased at a department store in Naha.
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今回の大本命、カスレ。カスレは、フランス南西部の町、カステルノーダリ、トゥールーズカルカッソンヌでそれぞれ独自の進化を遂げた肉料理だそう。昨年マルセイユからボルドーに移動した際に横を通過した街々。発祥は600年ほど前のフランスの百年戦争時とも言われるほど古い。

Today's favorite dish, Cassoulet.  Cassoulet is a meat dish that has evolved in its own way in the towns of southwestern France, Castelnaudary, Toulouse and Carcassonne.  The cities that passed by when drove from Marseille to Bordeaux last year.  The origin of the dish is as old as 600 years ago in the Centennial War era in France.  

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小雨の城塞都市カルカッソンヌ遠景(昨年9月撮影)。

Distant view of Carcassonne in the light rain (last September).

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カスレのレシピは様々だが、いずれもたっぷりの白インゲン豆に数種類の肉類、香味野菜やトマトを合わせオーブンで焼く。今回のシェ・ジャニーのレセピは黒目豆を使ったもので、大変な手間がかかっている。それにしてもなんて美味しいのだろう。シェフの確かな舌と腕で手間暇をかけた料理を頂く幸せ。(製作プロセス: http://chezjohnny.blog18.fc2.com/blog-entry-2671.html?sp)

昨今の時短料理を反省。

There seem various recipes, but all use plenty of white kidney beans, several kinds of meat, flavored vegetables and tomatoes and bake in the oven.  Chez Johnny's recipe uses black eye beans and takes a lot of work.  What a delicious dish!   Happy to enjoy the dishes by the chef with best tastes and from his long cooking work.  (For seeing the work: above)

Regret on the recent quick cooking trends.
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最後はオランダの農家製ゴーダチーズとキャンティのワインで余韻を楽しむ。サンジョベーゼも開栓して時間が経つとまろやかな風味となってくる。

At the end, enjoy the afterglow of Dutch farmer Gouda cheese and Chianti wine.  After opening a bottle of Sangiovese, its flavor becomes mellow.

 

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