(Tokyo-14/Masukomi Sushi)日本美味しいもの巡り Japan delicious food tour

今日は丸の内・二重橋ビルの美味しいお寿司屋さん「マスコミ寿司」からテイクアウト。暫く営業自粛をしていたが、6月から時間短縮をした上で営業再開、テイクアウトも開始とのご連絡。

Today took out from Masukomi Sushi Bar, a sushi restaurant in the Marunouchi/Nijubashi building.  After refraining from operation for two months, the restaurant business was restarted with shortened business hour from this month, and announced it started takeout menus.
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綺麗に箱詰めされた、酒肴折詰(左)と夏のバラちらし寿司。

Beautifully boxed sushi style Hors d'oeuvre (left) and assorted (chirashi) sushi of summer version (right).
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合わせるお酒は、京都伏見は北川本家富翁の日本酒2種、「プルミエ・アムール」と「大吟醸たれくち」。プルミエ・アムールはワインのようなボトル(右側)で、日本酒用の黄麹と焼酎用の白麹と用いて醸造されており、精米歩合68%・アルコール13度で、名前が示す通り甘く酸味の効いた白ワインのような味わい。対して、たれくちは兵庫産の山田錦と伏見の地下水で醸造した大吟醸生酒で、精米歩合39%・アルコール17%のフルボディ。

For pairing with the dinner tonight, chose two sakes from Fushimi, Kyoto.  Kitagawa Honke Tomio brewery's "Premier Amour" and "Daiginjyo Tarekuchi."  Premier Amour is in a wine like bottle, brewed with yellow malt for sake and white malt for shochu, with rices of polishing rate of 68%, and has alcohol of 13 degrees.  It is white wine-like sake with sour taste.  Daiginjo Tarekuchi is brewed with Yamada Nishiki rice (prestige rice for sake brewing) from Hyogo and groundwater in Fushimi.  It is brewed with rices of polishing rate of 39%, and tastes like full-body with alcohol of 17%.

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こちらは天一から購入した天ぷら。琉球産の塩「ぬちまーす」で頂く。

Tempura purchased from Tenichi.  Enjoyed with "Nuchimaas" salt from Ryukyu island.
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百貨店で衝動買いしたカレイの唐揚げ。

Deep-fried flounder bought at the department store.
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マスコミ寿司の酒肴折詰は、たれの煮穴子と白焼きの穴子白身魚や鮭の西京焼き、卵焼きにローストビーフなど盛りだくさんで、大変美味。

The boxed sushi style Hors d'oeuvre from Masukomi Sushi Bar is wonderful, served with sweet soysource simmered conger eels (see eels), barbecued conger eels with salt, miso grilled salmons and white fishes, fried eggs and roast Japanese beef. 
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夏のバラちらし寿司は、エビやマグロの漬け、いくら、穴子などが美しく散りばめられ、目も舌も刺激される。

Assorted (chirashi) sushi is beautifully sprinkled with prawns, soysource dipped tuna, salmon roe and sea eels.  The food is delicious and both eyes and tongue are stimulated.

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江戸前の寿司ディナー。京都伏見の日本酒ともよく合い、やはり日本酒、日本食は良いなあと再認識。

Edomae (Tokyo style) sushi dinner.  It goes well with sake from Fushiki, Kyoto, and realizes again that Japanese sake and  foods are really enjoyable.

 

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